StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA |

MIJENE PRIRODE ZABILJEŽENE NA PLATNU Giovanna Kličan otvorila izložbu slika "4SEAsons"

Piše Bruno Lucić
1. prosinca 2020. - 21:50
Dubrovačka umjetnica Giovanna Kličan otvorila je u atriju palače Sponza izložbu slika „4SEAsons“. Okupljene je najprije pozdravio Žarko Dragojević izrazivši zadovoljstvo što se na otvaranju okupio intimni, obiteljski i prijateljski krug umjetnice te je pozvao sugrađane da tijekom sljedećih dana pogledaju izložbu.

image
Božo Radić/Cropix


- U ovom ciklusu se susrećemo s 12 novih uljanih slika, koje su rezultat uspješnog kontinuiranog rada u neidealnim slikarskim uvjetima u kojima stvara. Kroz osam slika dimenzija 100x80 centimetara i četiri slike dimenzija 120x80 centimetara, Kličan ostaje vjerna svom izboru, u kojima izrazitim i profinjenim nijansama boja, vještim, ali blagim potezima kista utkava u platno neiscrpne motive krajobraza u svim svojim licima. Čisti, realistični detalji prirode pričaju nam posebnu priču ispričanu prepoznatljivim rukopisom slikarice. Priču u kojoj se smjenjuju godišnja doba, prirodni ciklus ovisan o samom položaju Zemlje u odnosu na Sunce u kojem se unutar klimatskih okvira rotira pravi vrtlog emocija i događaja, ali nam u svakom danom trenutku daje razloge za zahvalnost i poštovanje. (…) Motivi koji se protežu na izloženim slikama sukladni su hrvatskom podneblju. Mirisno cvijeće, morske dubine, žali i zaigrani galebovi, buđenje proljeća i miris vrućine ljeta kao i maglovit zrak, žuto i crveno lišće, oštrina zime i sjeta koja probija iz jesenskog i zimskog ciklusa uspješno prenose emociju trenutka kojeg Kličan zabilježava na platnu. U vividnim bojama, u svojoj punoći i u kombinaciji s nježnim rukopisom, motivi odražavaju stanje umjetnice i utjecaj okruženja u kojem živi i stvara, stoji u popratnom tekstu.

image
Božo Radić/Cropix


Autorica je posjetiteljima zahvalila na dolasku kazavši:

- Ovo je moja treća izložba, dosta sam se pripremala za nju jer sam znala da će biti u Sponzi. Odlučila sam da to bude jedna godina, jedna godina pripremanja, četiri godišnja doba i svako godišnje doba ima tri mjeseca pa su tako nastale po tri slike za svako godišnje doba. Slikala sam motive prirode, mora u svim godišnjim dobima, prikazala sam kako se to mijenja i kako možemo doživjeti proljeće, zimu, jesen i ljeto. Moru se vraćam zato što živim kraj njega, uvijek je kraj mene, ne mogu zamisliti da živim negdje bez njega. U nekom velikom gradu da, ali more mora biti blizu, tako je to, valjda, u meni! Uvijek možeš gledati njegovu ljepotu, to sunce koje na morskoj površini izaziva blještavilo, ali i podmorje, jednostavno je neiscrpno. Posebno volim jedrilice i jedrenje pa se i to provuče kao motiv, navela je Kličan te otkrila zašto je baš u ovim vremenima, kad je sve utihnulo, odlučila otvoriti izložbu te kojim tehnikama najviše voli raditi:

- Upravo završava jedan ciklus, ide zima, a onda se rađa proljeće tako da sam odlučila izložbu otvoriti zimi. Jer, sve se manje-više događa na proljeće i ljeto, a meni je bilo odlično otvoriti izložbu početkom prosinca, počinje nekakvo drugačije veselje - ne mora sve biti vezano uz ljeto i more. Najomiljenija tehnika mi je ulje na platnu, ali volim slikati s akrilom, kad skiciram, radim s ugljenom ili pastelama, objasnila je umjetnica.

image
Božo Radić/Cropix


Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca, a može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 15 sati.  
 
23. travanj 2024 01:50