StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK U POZNO LJETO |

MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL Violončelist Vid Veljak i pijanistica Dora Iveković s djelima Beethovena, Šostakoviča i Piazzolle

Piše dv
7. rujna 2020. - 13:58
Violončelist Vid Veljak i pijanistica Dora Iveković održat će recital u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto“ u utorak 8. rujna u atriju Kneževa dvora. Mladi glazbenici izvest će djela Ludwiga van Beethovena, Dmitrija Šostakoviča i Astora Piazzolle. Početak koncerta je u 21 sat.

Vid Veljak i Dora Iveković još su se prošle godine zajedno predstavili u Kneževu dvoru i oduševili dubrovačku publiku. Riječ je o talentiranim, mladim glazbenicima iza kojih su nagrade na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima.

image
Violončelist Vid Veljak i pijanistica Dora Iveković nastupaju na festivalu 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Vid Veljak zaposlen je na mjestu vođe violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Započeo je učenje violončela već u trećoj godini života, a kao četrnaestogodišnjak uspješno polaže prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usporedno sa studijem usavršavao se na Međunarodnoj muzičkoj akademiji Kneževine Liechtenstein u klasi prof. Jensa Petera Maintza i prof. Valtera Dešpalja. Od 2016. godine usavršava se u klasi prof. Romaina Gariouda u Parizu. Pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro te Daleki akordi, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja “Guilhermina Suggia” u Portugalu. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus ansambla. Prije nekoliko mjeseci objavio je novi album "Resonance(s)".

image
Violončelist Vid Veljak i pijanistica Dora Iveković nastupaju na festivalu 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Dora Iveković upisuje klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Danijela Detonija 2015. godine, a aktivno se usavršava na seminarima kod Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajdulline, Vassilie Efstathiadou, Jacquesa Rouviera, Emanuela Krasovskog, Gábora Csaloga i mnogih drugih. Na državnim natjecanjima HDGPP-a osvojila je prve nagrade 2009., 2011. i 2015. godine kao solistica te prvu nagradu 2016. u disciplini klavirskog trija. Na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević dobitnica je prve nagrade (2010.). Sudjeluje na EPTA međunarodnom natjecanju u Osijeku 2013. godine i osvaja drugu nagradu uz posebnu nagradu Ira Švarc za najbolju izvedbu Preludija i fuge J. S. Bacha. Godine 2015. osvaja prvu nagradu uz posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela iz razdoblja klasicizma na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai, a 2017. na Međunarodnom natjecanju Anton Rubinstein u Düsseldorfu osvaja treću nagradu. Iste godine dobitnica je treće nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnikaPapandopulo te posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskih skladatelja. Godine 2019. dobiva Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na tribini “Darko Lukić” korepetirajući pjevačicu Dariju Auguštan.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane i ostvarenje popusta, dostupni su isključivo na blagajni Orkestra.

Koncert se održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama.
19. travanj 2024 06:27