StoryEditorOCM
KulturaSURADNJA UŠLS-a I DUBROVAČKIH MUZEJA

Meditacija na ornamentalne forme: otvorena izložba učenika i učenica drugog razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Piše Bruno Lucić
12. svibnja 2022. - 18:59
Učenici II. razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića s Davorom Lucianovićem, Slobodanom Begićem, Ivonom Michl i Ivicom KipromTonći Plazibat/Cropix

U prostoru Galeriji mladih otvorena je izložba učenika i učenica II. razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića "Meditacija na ornamentalne forme" nastale u suradnji s Dubrovačkim muzejima.

Na izložbi sudjeluju: Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Ova izložba plod je još jedne uspješne suradnje Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovačkih muzeja. Učenici su u istraživanje ornamenata krenuli iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku. Voditelj Etnografskog muzeja, viši kustos Ivica Kipre, održao im je stručno predavanje na temu narodne ili folklorne umjetnosti kroz prizmu tradicijskih tehnika izrade i ukrašavanja, motiva i simbola te njihovog osnovnog ili skrivenog značenja. Na primjerima iz zbirke predstavio im je različite stilske i kulturne utjecaje, koji su odredili narodnu ornamentiku i estetiku predmeta na jugu Hrvatske.

Likovno polazište projekta bilo je promatranje i analiziranje ornamenata na različitim uporabnim predmetima koji se nalaze u zbirci muzeja.

Okupljene je pozdravio profesor i mentor Davor Lucianović.

- Ova izložba je jedna u ciklusu radionica koje radimo, a vezane su uz baštinu dubrovačkog kraja. U ovom slučaju, zahvaljujući pomoći gospara Kipre, mi smo bili u Etnografskom muzeju, istraživali smo i gledali eksponate i ta smo iskustva primijenili u našem daljnjem radu. Uvijek smo imali jedan naglašeni problem, a to je u ovom slučaju bio kontrast boje prema boji. Mislim da su učenici vrlo uspješni, iznenadili su me, rekao je Lucianović najavivši još jednu izložbu krajem svibnja na temu Dubrovačkog statuta.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Potom je riječ preuzeo viši kustos i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre.

- Uvijek mi je čast kad možemo surađivati sa školama, ali i sa svim drugim ustanovama i udrugama u Dubrovniku. Ovo je bio jedan dobar i hvalevrijedan projekt. U svakom slučaju, pitanje narodne ili folklorne baštine je pomalo u ovom suvremenom tijeku života, svakodnevici, zapostavljeno i baš me iznenadilo da bi po tom pitanju trebalo nešto raditi, u smislu njegove reinterpretacije, drugačijeg shvaćanja u jednom novom, drugom kontekstu. Iznenadio sam se koliko su učenici bili zainteresirani tijekom mog izlaganja tijekom kojeg su dobili uvid u samu građu. Umjetnički predmet uvijek ima neku dekorativnu i umjetničku razinu. A, etnografski predmet je predmet koji je u prvom redu utilitaran i onda na tu utilitarnost dolazi njegova dekorativnost, semiotika, kodificirana poruka i slično. Jedno ne može bez drugoga, fizika ne može bez te poruke. Dok, kad se govori o likovnosti, uvijek je tu nekakva poruka koja je u toj duhovnoj sferi, uvijek je ona primarna. Naši etnografski predmeti koji su utilitarni na neki način su svjedoci neke duhovnosti našeg naroda, pogotovo ovog na području juga koji baštini te jadranske i dinarske elemente. Na nekim slikama su motivi drva svijeta, drva života s naših škrinja, tu je mrki vez, žutnica, njegova reinterpretacija... Svi ti vezovi bogati su simbolima, svi ti predmeti su bogati simbolima. Etnografski predmeti doživljavaju se dosta plitko, a oni su zapravo prebogati višeslojnim značenjima, kazao je Kipre te zahvalio Lucianoviću i njegovim učenicima.

image

Luko Piplica, Davor Lucianović, Slobodan Begić, Ivica Kipre i Ivona Michl

Tonći Plazibat/Cropix

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Umjetničkom školom jer je istakla 'Muzeji baštine umjetnost te čuvaju i njeguju umjetničke predmete'.

- Jako mi je drago da ćemo sljedeći tjedan povodom Međunarodnog dana muzeja, na koji ste svi dobrodošli, imati učenike Baletnog i učenike Glazbenog odjela UŠLS. Ta suradnja nije prvi put, uvijek ste dobrodošli i kad god nešto budete trebali, naši kustosi vam stoje na raspolaganju: i po pitanju literature, građe i svega što vas interesira. Bilo bi mi drago da dođete i sami prošetati po muzejima jer, svi dubrovački muzeji su za stanovnike Županije u potpunosti besplatni. A, u srijedu vas čekamo s programom "Ples i glazba" tako da će biti svega, najavila je Michl.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Izložbu je otvorio ravnatelj UŠLS Slobodan Begić koji je također pozdravio okupljene, a posebno je zahvalio Gradu Dubrovniku na pomoći oko realizacije izložbe.

19. travanj 2024 20:12