StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017. - PUTOSITNICE UTORKOM

MARIO RAGUŽ U SALOČI OD ZRCALA PREDSTAVIO FALKLANDSKE OTOKE Arhipelag na kojemu živi 2 tisuće ljudi, milijun ovaca i gdje je internet jako skup

Piše Bruno Lucić Foto: Bruno Lucić
24. listopada 2017. - 23:50

 „Falklandski otoci i oko njih“ naziv je predavanja kojom se nastavio ciklus putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“ u Dubrovačkim knjižnicama. Dojmove, zapise i fotografije s Falklandskog otočja ili španjoslki "Las islas Malvinas" donio je Mario Raguž. Potaknut činjenicom da su u "Falklandskom" ili "Malvinskom ratu" između Argentine i Velike Britanije 1982. sudjelovali argentinski piloti hrvatskih korijena, ovaj se ekonomist i zaljubljenik u avijaciju zaputio na svoje putovanje 2009. godine te 9 dana proveo na arhipelagu. 

Publici u Saloči od zrcala otkrio je sve što je saznao o Falklandskim otocima te ispričao priču o sudbini Hrvata koji su izravno ili neizravno sudjelovali u tom skoro tromjesečnom sukobu.

Na otoku živi oko 2 tisuće stanovnika, najviše Škota (čak 7. generacija danas živi na otoku) te oko milijun ovaca. Naseljavanje je počelo davne 1833., a arhipelag koji broji preko 90 otoka prvi su otkrili Francuzi. Nezaposlenosti nema, kao valuta koristi se falklandska funta, a moguće je koristiti i onu britansku. S obzirom na temperaturu Atlantika od oko 4 stupnja kupanje je nemoguće jer bi po ulasku u ocean nakon desetak minuta čak nastupila i smrt zbog smrzavanja.

Ljudi na Falklandskom otočju žive dosta bogato, jako su otvoreni, a najvažnije grane gospodarstva jesu stočarstvo i ribolov koji je pod strogom kontrolom. Izgrađene su i dvije crkve: protestanska i katolička, a glavni izvor energije je vjetar koji neprestano puše jer je otočje blizu Antarktika pa stoga nema ni izražene vegetacije. Danas se oko otočja nalazi preko 120 olupina brodova iz raznih epoha (neke koriste kao skladišta, a neke i kao pontone), a predavač je istaknuo kako mu se sviđa to što je na Falklandu sve kao "zamrznuto u vremenu". Internet je jako skup, cijene su općenito nešto veće, a sve više Čileanaca naseljava otok. Raguž je tako sreo i Čileance hrvatskog podrijetla. Dok je boravio na otočju, saznao je da ima i dosta minskih polja, a sva su uredno označena. Na otocima se koriste isključivo terenska vozila jer skoro pa i nema pravih prometnica. 

Tijekom Falklandskog rata poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Raguž je naveo kako je ovo bio možda i "najčišći" rat u povijesti jer nije bilo ratnih zločina, a poginula su samo 3 britanska civila i to od zalutale britanske granate. Bio je ovo i prvi rat gdje je podmornica izvela nuklearni napad na jedan brod dok se pješadija na kopnu čak borila  lopatama i sjekirama što su dvije velike krajnosti u tehnološkim smislu. 

Raguž je pronašao dvojicu još živih  argentinskih vojnika hrvatskog podrijetla, a dvojica: Daniel Antonio Jukić iz Hrvaca pokraj Sinja te Andres Luis Brashic iz Pijavičina na Pelješcu poginula su u borbi. Obojica su zakopani na argentinskom vojnom groblju koje se nalazi na samom otoku, a Jukić je čak dobio i ulicu u Buenos Airesu. Na kraju je predavač dao odgovore na brojna znatiželjna pitanja publike. 

Predavanje je ujedno i dio programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. bLu

25. travanj 2024 13:55