StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKO ISKUSTVO KAKVO DO SAD NISTE IMALI

Lazareti ugostili 'Kromatsku trilogiju'

29. srpnja 2017. - 22:58

Projekt "Kromatska trilogija" rezultat je trogodišnjeg konceptualnog i tehnološkog istraživanja čija je osnovna problematika vezana uz upotrebu novih tehnoloških mogućnosti, odnosno njihovih integracija i interakcija ostvarivih u realnom vremenu i prostoru. Želja autora Jean- Francois Cotea, Slobodana Radosavljevića i Branke Kopecki  je da u međuodnosima slike, predmeta i softverskog sučelja stvore interaktivni ambijent u kojemu posjetitelj nije samo pasivni promatrač nego postaje aktivan element i sukreator umjetničkog djela.

Koliko su u tome uspjeli najbolje ćete se uvjewrito posjetom izložbi koja je otvorena u prvoj, obnovljenoj lađi Lazareta. No, za one kojima suvremna umjetnost nije toliko razumljiva niti prihvatljiva osobnom senzibilitetu, valja ipak reći da su umjetnici istraživali prostor te stvorili instalacije i videinstalacije u snažnoj korelaciji s arhitekturom i urbanim okolišem. Ostvarili su to posredstvom triju boja: crvene, bijele i plave te njihovih kromatdskih ali i simboličkih vrijednosti. Sve to je stvaralo neobično ozračje i više od triju dimenzija, dapače: prostor se zahvaljujući računalnoj igri boja jednako osjećao i bio gotovo opipljiv.

Želja je autora bila stvoriti u međuodnosima slike, predmeta i softverskog interaktivni ambijent u kojem posjetitelj nije samo pasivni promatrač  negpo postaje aktivni element i sukreator umjetničkog djela. Uz kanadske umjetnike koji su istodobno redoviti profesori na dva vizualna studija Laval i Trios Rivieres ui frankofonoj kanadskoj provinciji Quebey. S njima je prije nekoliko godina surađivao poznati dubrovački konceptualni umjetnik Božidar Jurjević koji im je ovaj put bio izvrstan domaćin u našem gradu.

20. travanj 2024 08:38