StoryEditor
KulturaU KNEŽEVU DVORU

KONFERENCIJA ZA MEDIJE Nikola Božidarević bit će predstavljen na sistematiziran i pouzdan način! 

Piše PSD.
3. listopada 2017. - 16:33

Konferencijom za medije najavljeno je otvaranje izložbe "Nikola Božidarević - veliki slikar dubrovačke renesanse" koja će se otvoriti 4. listopada s početkom u 19,30 sati u Kneževu dvoru. Glavni povod izložbi je 500. obljetnica slikarove smrti, a detalje je predstavila ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać.

-  Od cjelokupnog opusa koje uglavnom čine velike oltarne slike, sačuvana su samo četiri djela koja mu se sa sigurnošću pripisuju: tri se nalaze u Muzeju dominikanskog samostana u Dubrovniku, a četvrto djelo nalazi se u dubrovačkoj crkvi Gospde od Danača. Triptih iz crkve sv. Marije od Špilice na Lopudu drži se djelom Božidarevićeve radionice, a novije spoznaje govore da je Božidarević doslikao ikonu "Bogorodica s Djetetom" iz crkve sv. Nikole na Prijekom. Bilo je nemoguće za izložbu posuditi ta njegova djela koja su velika, dragocjena i koja se čuvaju u posebnim uvjetima, ali ćemo ta djela predstaviti putem preslika u naravnoj veličini. Jedino originalnu ikonu s Prijekoga smo uspjeli posuditi. Ostatak opusa rekonstruiramo pomoću ugovora iz tog doba. Za potrebe izložbe snimljen je i dokumentarni film koji govori o njegovim nesačuvanim djelima, kazala je Vilać.

Izložbu prati i katalog kojeg su izradili: muzejska savjetnica Dubrovačkih muzeja, Vedrana Gjukić Bender, akademik Radoslav Tomić, Zoraida Demori Staničić i Sanja Cvetnić.

Gjukić Bender iznijela je detalje o Božidarevićevoj biografiji, dok je Tomić naglasio važnost ove izložbe istaknuvši kako se radi o "najpouzdanijoj sistematizaciji Božidarevićevih djela te najpouzdanijem katalogu". Cilj je izložbe rekonstruirati Božidarevićev život, a treba naglasiti kako je slikar sva svoja djela stvorio u Dubrovniku. Tomić je poručio kako sličnu izložbu zaslužuju i Petar Mattei (Matejević) te Lovro Marinov Dobričević. Naveo je i podatak kako je slovenski povjesničar umjetnosti Karlo Kovač 1917. na njemačkom jeziku povodom 400. obljetnice slikareve smrti objavio prvu važnu knjigu o Božidareviću. Do tada je "Nicolaus Rhagusinus" ili "Nikola Dubrovčanin" bio nepoznat znanstvenoj javnosti.  

Dogradonačelnica Jelka Tepšić istaknula je zadovoljstvo izložbom istaknuvši kako Dubrovniku, posebno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, trebaju ovako značajni sadržaji. Prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku pater Matijas Farkaš te sestra Finka Zrinušić iz samostana sestara franjevki od Bezgrješnog začeća na Dančama također izrazili radost zbog otvaranja ove obljetničke izložbe. bLu
 

loading...

Izdvojeno

13. srpanj 2020 13:16