StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKE KNJIGE |

KONCERT U SALOČI OD ZRCALA Glazba na stihove Pietra Metastasija

Piše Sanja Dražić
30. listopada 2020. - 15:32
U sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, u Saloči od zrcala održan je koncert pod imenom „Alla stagion dei fiori“. Riječ je o izboru pjesama nastalim na stihove Pietra Metastasija. Pjesme skladane u duhu belcantapotpisuju N. Vaccai, G. Sarti, W. A. Mozart i F. Schubert, a u program su bile uvrštene i pjesme Ivana pl. Zajca iz nedavno otkrivene i objavljene zbirke Ariette.

Koncert je organiziran u suradnji Udruge Mala opera i Glazbene radionice Sorgo a uz potporu Dubrovačkih knjižnica i Ministarstva kulture i medija. Na koncertu su nastupile sopranistica Marijana Cirkveni i klaviristica Danijela Petrić.

Program je bio podijeljen u četiri tematska bloka, a na početku su umjetnice izvele pjesmu Jelene Pucić Sorkočević koja je također uglazbljivala Metastasija. Tom uvodnom točkom su se zahvalile Radionici Sorgo koja je sudjelovala u organizaciji a koja inače njeguje hrvatsko stvaralaštvo starijeg i novijeg datuma.

Danijela Petrić je, nažalost, malobrojnoj publici govorila o Metastasiju kao popularnom pjesniku i omiljenom libretisti koji je zaslužan za čak 800 glazbenih djela. Govorila je i o njegovom životu te o kulturno–povijesnim prilikama dajući odličnu sliku toga vremena. Petrić je ilustrirala i Zajčev život čije su pjesme iz zbirke Ariette kod nas publicirane prije dvije godine, a nastale su za vrijeme skladateljevog studija u Milanu.

Vrlo nadahnuto i muzikalno su solistice interpretirale odabrane skladbe od kojih su neke govorile o prirodi, neke o ljubavnim jadima, smijehu, suzama, a neke su pripadale dramatičnim opernim libretima. Spoj glasa i klavira lijepo se pronosio Saločom od zrcala, a večer je imala ugodan i prisan ugođaj salonskog muziciranja.

Koncert izrazito naglašenih i umjetničkih i muzikoloških karakteristika, vrijedan je doprinos u kulturnom životu Dubrovnika. Takav bi bio i da nisu siromašnija vremena što se tiče kulturnih i glazbenih događanja.
19. travanj 2024 15:54