StoryEditor
KulturaDSO I ĐUZEL

Koncert posvećen Beethovenu na Dubrovačkim ljetnim igrama

Piše DV
28. srpnja 2020. - 13:39
Koncert posvećen Beethovenu održat će DSO s pijanistom Marijanom Đuzelom, a pod dirigentskom palicom Nil VendittiIzvor: DLJI
U nastavku glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih iDSOgara, koncert posvećen Beethovenu održat će Dubrovački simfonijski orkestar s pijanistom Marijanom Đuzelom, a pod dirigentskom palicom talijansko-turske dirigentice Nil Venditti, u četvrtak, 30. srpnja, u 21,30, u parku Gradac.

Festivalski nastup dubrovačkih simfoničara pod pokroviteljstvom Kraša donosi program posvećen 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, iako će ga otvoriti uvertira Rossinijeve opere Il turco in Italia. U izvedbi Beethovenova Petog koncerta u Es-duru, poznatijeg kao Carski koncert, orkestru će se pridružiti nagrađivani hrvatski pijanist Marijan Đuzel koji je svoja pijanistička znanja usavršio na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara. Drugi dio glazbene večeri u parku Gradac donosi izvedbu Beethovenove Prve simfonije.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima, uglavnom u atriju Kneževa dvora, napominju iz DLJI. Zbog epidemioloških mjera, pozornica njihova ovoljetnog festivalskog nastupa je park Gradac, i to pod ravnanjem talijansko-turske dirigentice Nil Venditti koja je nedavno imenovana i glavnom gostujućom dirigenticom Toskanskog orkestra. Ove i sljedeće sezone angažirana je i kao pomoćna dirigentica Nizozemskog filharmonijskog orkestra s kojim je već debitirala u amsterdamskom Concertgebouwu. Nedavno je ostvarila i svoj prvi nastup s Orkestrom iz Paua ravnajući izvedbom Schumannova Koncerta za violončelo i Beethovenove Sedme simfonije. Ravnatelj tog orkestra Frédéric Morando, izjavio je tada kako je Beethovenova glazba njezina specijalnost te kako je smatra iznimnom umjetnicom koju očekuje nevjerojatna karijera.
loading...

Izdvojeno

19. siječanj 2021 22:07