StoryEditorOCM
KulturaFESTIVAL STRADUN CLASSIC

Komorna večer vrhunskih umjetničkih dometa

Piše Sanja Dražić
30. rujna 2020. - 09:21
Ove godine, nažalost, ni Festival Stradun Classic nije mogao ostvariti zamišljeni program. Već je prošle jeseni, po završetku drugog izdanja festivala, najavljeno da će se u Kneževom dvoru u dva tjedna okupiti znatan broj izvođača svjetske reputacije koji će izvesti raznoliku, odosno, mahom rijetko izvođenu komornu literaturu.

Ali, tek dio koncepcije se ostvario - zbog situacije,svi planovi su se sveli na dvije komorne večeri. Na početku prvog koncerta,klarinetistica Marija Pavlović, idejna začetnica Festivala, rekla je kako joj je „čudno vidjeti Dvor s tako malo publike“. A dubrovačkoj publici je sigurno drago da se Festival ipak održao makar i u ovakvom mini izdanju. Dva nova imena i na Festivalu ali i u Dubrovniku, violinist Gordan Nikolić i violončelistica Céline Flamen, oduševili su nas i svojim sviranjem kao i svojom jednostavnošću. Napomenimo kako Nikolić svira na violini Lorenza Storionija iz 1794.godine, a Flamen na violončelu Georga Thiera iz 1780.godine. Ali, da ti instrumenti nisu u rukama pravih umjetnika, zaludu bi bila sva vještina i genijalnost starih majstora izrađivača.

Uglavnom, bio je to koncert vrhunskih umjetničkih dometa pa, iako je trajao gotovo dva sata, publika ga je odslušala u jednom dahu. Na početku je izveden Kodalijev Duo za violinu i violončelo op.7 u kojem su Nikolić i Flamen briljirali uigranošću i usklađenošću u svakom pogledu. Bachovu Partitu za violinu br.2 u d-molu Nikolić s istim interpretativnim intenzitetom. U svakom stavku i u svakom trenutku svjedočili smo snažnom izvedbenom porivu i nesvakidašnje smislenom vođenju melodijske linije. Punoća zvuka pronosila se Dvorom u kojem je kontrast između bijelog kamena dodatno ispranog od dugih kiša i crne solistove odjeće stvorio zapanjujuće dojmljivu sliku.

U drugom smo dijelu čuli skladbu koja je taj dan slavila rođendan jer je Mozartov Klarinet kvintet K 581 napisan 29.rujna 1989.godine. Za tu su se izvedbu izvođačima iz prvog dijela pridružili klarinetistica Marija Pavlović, te dva člana Dubrovačkog simfonijskog orkestra, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Odlično zajedništvo, tehnička i agogička preciznost, opuštenost i uživljenost te zanesena muzikalnost pokazali su zaista pravi smisao bavljenja komornom glazbom. Pohvale dubrovačkim glazbenicima koji su bili „uz bok“ imenima međunarodnog ugleda.
Unatoč kasnim urama, publika je tražila glazbeni dodatak. Pa je kvintet odsvirao Canzonettu francuskog skladatelja Gabriela Piernéa. Canzonetta je večeri dala romantičnu notu te na najljepši način otpratila i izvođače i publiku na počinak.
19. travanj 2024 19:56