StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI PAOLA TIŠLJARIĆA

Kolarini nastupaju u dubrovačkom teatru: ‘Mare Fjočica‘ zaigrat će u Kazalištu Marina Držića

Piše Dv
10. listopada 2022. - 11:39

Kazališna družina Kolarin izvest će 13. i 14. listopada nagrađivanu predstavu "Mare Fjočica", autora Joza Lovrića Jadrijeva u režiji Paola Tišljarića na velikoj sceni Kazališta Marina Držića s početkom u 20 sati.

Autorski tim čine: Paolo Tišljarić (režija), Aida Machiedo (izbor kostima), Žarko Dragojević (obrada glazbe), Fifi Sound (tehnička podrška na lokaciji), Ivana Lovrić Jović (jezična savjetnica) i Maji studio (grafičko oblikovanje).

U predstavi igraju: Marinka Metković (Mara Fjočica), Andreo Bezić (gospar Cvijeto), Jelena Maržić (Lina), Jelica Čučević (Lukre), Ante Tonći Đurković (Šime), Leo Mrkić (Đuro) i Aida Machiedo/Darija Mikulandra (konobarica).

image
Vedran Jerinić

Mare Fjočica je najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj u 2021. godini i dobila je nagrade za 3 najbolje glavne ženske i mušku ulogu, te za najbolju sporednu mušku ulogu.

Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. g. u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra. Više je puta zadnjih godina reprizirana na HTV-u pa su je mogli vidjeti i mlađi naraštaji. Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u Mari Fjočici nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja.

image
Vedran Jerinić

Svoje ulaznice po cijeni 40 kuna možete kupiti online na www.ulaznice.hr ili na blagajni KMD, telefon 321 088, e-mail: blagajna@kmd.hr

25. travanj 2024 02:47