StoryEditorOCM
KulturaNAJAVNA PRESICA |

KMD ŽELJNO IŠČEKUJE PUBLIKU "Tramvaj zvan žudnja" izrazito je zanimljiva predstava koja ne donosi stari, prašnjavi materijal već komunicira s publikom

Piše Bruno Lucić
6. listopada 2020. - 14:45
"Tramvaj zvan žudnja" Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Tišljarića nova je dramska premijera u koprodukciji Kazališta Marina Držića pa je tim povodom na Velikoj sceni dubrovačkog teatra održana konferencija za medije. Nakon prikazanog trailera za komad, Tišljarić je iznio svoja razmišljanja o projektu. 

image
Božo Radić/CROPIX


- Glavni cilj mog dolaska bio je promjena repertoarne politike ovog Kazališta. Koronakriza donijela je smanjenje financiranja programa svim ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika, pa tako i Kazalištu. Razmišljao sam kako da spasimo ovu sezonu, da naša publika zapravo ne bude zakinuta za neku veliku premijeru. Razmišljajući što i kako bi se moglo, sjetio sam se ovog teksta koji sam prvi put gledao 1998. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Stevena Kenta i sjajnih interpretacija Alme Price i Dragana Despota, to me kao dijete strašno, strašno inspiriralo i mislim da sam u tom trenutku prvi put pomislio da želim biti redatelj. I, baš je zanimljivo kako me cijela kriza, razmišljanje o tome što i kako, vratilo tom tekstu i tako sam se odlučio to raditi. Drago mi je da su sa mnom ovi ljudi jer mislim da nikada u životu nisam imao ovakav tim koji stvarno predano od prvog dana predano radi, mislim da nas je sve ova kriza stresla i podsjetila kako je zapravo krhko sve ovo što radimo i kako se bez kazališta zapravo i može, a nadamo se da će ova predstava dokazati da se bez kazališta i ne može, poručio je Tišljarić dodavši kako svi skupa željno iščekuju publiku.

image
Božo Radić/CROPIX


Glumica Senka Bulić koja nosi glavnu ulogu, ulogu Blanche Dubois, također je obrazložila svoje viđenja projekta.

- Drago mi je da po prvi put gostujem u ovom kazalištu i to u režiji Paola Tišljarića s kojim sam već radila dva projekta i kojeg jako cijenim i poštujem. Ovaj veliki tekst Tennesseeja Williamsa obožavam, odrasla sam na njemu i kao autor me formirao. Uloga koju igram je zapravo 'rijedak dijamant' koji dobiješ u svom životu i fantastično je da već imam priliku, kad sam već mislila da neću dobiti takvu priliku, fantastično je da sam dobila tu priliku. Drago mi je da s ovakvom ekipom radim tu predstavu i u ovakvom konceptu. Pokušali smo dotaknuti današnjicu s ovom predstavom, izvući sve što komunicira s publikom a da to nije neki stari, prašnjavi materijal s kojim publika ne može komunicirati. Mi smo na neki naš strašno klasičan i suvremeni način pokušali dotaknuti te teme, nadamo se da će to moći komunicirati s publikom, navela je Bulić kojoj je, kako je otkrila, 'stvarno bio užitak biti u Dubrovniku u ovo vrijeme'.

Dubrovački glumac sa splitskom adresom Marjan Nejašmić Banić rekao je da su se svi jako potrudili.

image
Božo Radić/CROPIX


- Mogu reći da je ovo stvarno bio jedan ozbiljni kazališni rad kakav bi trebao postojati u svakom kazalištu u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Koronakriza utjecala je na sve nas, pogotovo, recimo, na mene koji nisam radio premijeru jedno godinu dana, to je za glumce katastrofa - da tako ostane bez publike! Nas su koronakriza i lockdown natjerali da se u ovoj predstavi suočimo s ovako jednim kultnim tekstom, fantastičnim ulogama i da prionemo tom poslu bez ikakve fige u džepu. Mislim da smo sjajno radili proteklih mjesec i nešto dana i nekako mislim da smo stvarno napravili jednu izrazito zanimljivu predstavu, najavio je Nejašmić Banić.

Autorski tim čine: Ivo Juriša (prevoditelj), Paolo Tišljarić (režija, scenografija i izbor kostima), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Matea Bilosnić (oblikovanje scenskog pokreta), Žarko Dragojević (autor glazbe) i Srđana Šimunović (asistentica redatelja, scenografa i kostimografa).

image
Božo Radić/CROPIX


U predstavi igraju: Senka Bulić (Blance Dubois), Marjan Nejašmić Banić (Stanley Kowalski), Ivana Gulin (Stella), Zdeslav Čotić (Harold Mitchell 'Mitch'), Bojan Beribaka (Steve Hubbel), Srđana Šimunović (Eunice), Hrvoje Sebastijan (Pablo Gonzales), Ines Tričković (Meksikanka) i Branimir Vidić (liječnik).

Premijera je na rasporedu 9. listopada na Velikoj sceni KMD-a s početkom u 20 sati dok su reprize 10., 12., 13., 14., 16. i 17. listopada.

15. travanj 2024 18:03