StoryEditorOCM
KulturaREZIME SEZONE "HLADNO-VRUĆE": NOVI SUSTAV GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

Kazalištarci i Vlada se smrzavali, kinoljupci se 'topili'

7. studenog 2019. - 13:40
Odlazak u kino dvoranu Sloboda ovog ljeta za mnoge je kinoljupce bilo više iscrpljujuće, nego filmično iskustvo.

- Pri kupnji karata upozoreni smo kako klimatizacija ne radi. Avanturistički duh je ipak prevagnuo pa smo izdržali do kraja filma od nekih dva i po' sata. Koliko god su sjedala udobna, samo su povećavala temperaturu. Uz film i kokice dobili smo besplatan tretman u sauni. Srećom, Kinematografi imaju ljetno kino na otvorenom, inače su mogli staviti ključ u bravu, prisjeća se Vedran Levi iskustva ovoljetnog nezaboravnog odlaska u kino.

Topljenje u kinu, smrzavanje u Kazalištu

Kako Grad Dubrovnik upravlja sustavom klimatizacije koji uključuje kino dvoranu Sloboda, na upit je li bilo još pritužbi, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik Nikša Konsuo preusmjerio nas je prema Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika. Iz Grada Dubrovnika stigao je odgovor.

- Radovi na zamjeni sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru dovršeni su u srpnju, čime su zadovoljene potrebe grijanja i hlađenja zgrade Gradske uprave i Županije te Kneževa dvora. Budući da postojeći cijevni sustav prema podstanici u Kazalištu Marina Držića nije zadovoljavao nove potrebe, trebalo ga je zamijeniti. Odmah se započelo s izradom projekta u koordinaciji s konzervatorima, a potom je proveden postupak javne nabave za izvoditelja radova koji započinju sljedeći tjedan. Sustav će biti u funkciji kroz dvadesetak dana. Vrijednost radova je 150 tisuća kuna s PDV-om. Sustav kina Sloboda povezan je sa sustavom/podstanicom Kazališta Marina Držića, što znači da će se oba prostora riješiti izmjenom cijevnog sustava, ističu iz Grada Dubrovnika.

I dok su se tijekom ljeta u 'Slobode' mnogi 'topili', u Kazalištu su se u proljeće - smrzavali.

- Katastrofa je da u kazalištu gdje se radi od jutra do mraka nema grijanja, revoltirano je na konferenciji za medije u travnju ove godine na predstavljanju premijere predstave „Suton“ Iva Vojnovića poručila redateljica Ivica Boban.

Borba s hladnoćom je završila, a onda je u dubrovačkom teatru uslijedila borba s vrućinom. Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić otkriva kako su se snalazili proteklih mjeseci.

- Od 1. veljače, Kazalište je radilo bez grijanja i hlađenja. Snalazili smo se kako smo mogli, s priručnim grijalicama i ventilatorima. Za ansambl i tehniku nije bilo ugodno, pogotovo u rujnu, kad su se probe za „Alkestidu“ odvijale na plus 35 stupnjeva, a glumci igraju u odijelima i kaputima. Trudili smo se da gledateljima bude što ugodnije u dvorani, tako da nismo primili puno pritužbi. S ponosom mogu reći da usprkos otežanim radnim uvjetima, nismo otkazali nijednu predstavu u našoj matičnoj zgradi. Nadam se da će novi sustav dobro funkcionirati, kako bi naši glumci i tehnika mogli kvalitetno obavljati posao, a publika i dalje uživati u našim predstavama, ističe Tišljarić.

Odspojeni od starog, a uskoro spojeni na novi sustav

Njegova kolegica, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać također se osvrnula na situaciju

- Knežev dvor nije priključen na kotlovnicu, pa stoga nema grijanje i hlađenje s te strane, jasna je bila Vilać.

Uredski se prostori u Dvoru hlade odnosno griju klima uređajima, ali se postavlja pitanje zašto Dvor nije priključen na sustav. Objašnjenje situacije dala je dogradonačelnica Orlanda Tokić, zadužena za komunalna pitanja.

- Prvi je sustav davno napravljen tako da opskrbljuje grijanjem i hlađenjem cijeli taj dio. Međutim, nastao je problem, popucale su cijevi i da ne bi kopali Knežev dvor, odspojili su ga od tadašnjeg sustava. Točno je što je gospođa Vilać rekla, oni nisu spojeni na taj sustav zato što on nije dovoljno dobro radio. Međutim, Knežev dvor ne može se spojiti na stari, ali zato će se na ovaj novi sustav ponovno spajati. Naravno, sad se neće kopati nego će se postojeći sustav popraviti, prilagoditi novom i spojiti. Vidjeli smo kad se ovaj sustav testirao, na jednom mjestu nije bilo dovoljno začepljeno pa je počela curiti voda pa je to sanirano, ističe Tokić te nastavlja:

- Naš je cilj u sljedećoj fazi na ovaj sadašnji, skupi i suvremeni sustav priključi Knežev dvor, Kazalište i cijeli kompleks kako je i zamišljeno kad se inicijalno ugrađivala strojarnica. Kad je bila sjednica Vlade u drugom mjesecu ove godine kupovale su se zasebne grijalice i opet su rekli da im je bilo hladno! Zasad je priključena samo glavna zgrada gdje su uredi gradonačelnika. To će sigurno profunkcionirati tijekom iduće godine. Kazalište je sada hitnije, s obzirom da je počela sezona. Nedavno sam bila u Kazalištu i baš je bilo vruće jer nema ni grijanja ni hlađenja i kad si unutra dva sata baš bude vruće. U Dvoru je sezona, recimo, već pri kraju tako da sada neće biti puno posjetitelja. Uglavnom, cilj je sve spojiti do ljeta u normalan sustav grijanja i hlađenja, zaključuje Tokić.

Za Dubrovčane i njihove posjetitelje bi tako uskoro mogla prestati sezona „hladno-vruće“ i početi sezona pretežito „mlako“ do „taman“.
O projektu Grijanje na more
Radovi na zamjeni postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru izvedeni su u sklopu projekta DURA-e „Seadrion“. Kroz ovaj projekt sufinanciran sredstvima Europske unije ugrađeno je šest dizalica topline koje koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu kao medijator, odnosno hlade/griju Knežev dvor, upravnu zgradu Grada Dubrovnika i Kazalište Marina Držića uz pomoć morske vode. Cijena radova bez PDV-a iznosila je 3,1 milijun kuna. Maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za opremanje novog sustava iznosi skoro 70 tisuća eura.

20. travanj 2024 13:23