StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

JEDNA IZLOŽBA, 36 DJELA Asim Hebib predstavio svoju Retrospektivu

Piše Bruno LucićFoto: Tonči Plazibat/Hanza Media
27. siječnja 2019. - 10:11

"Retrospektiva" naziv je izložbe Asima Hebiba otvorene u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Kipar Asim Hebib po prvi je put predstavio djela iz svojih brojnih ciklusa nastalih u širokom rasponu od samih kiparskih početaka 1960.-ih do danas. Kustosi izložbe su Milan Bešlić i Anita Ruso.

V.d. ravnatelja UGD Marin Ivanović kazao je kako je izložba presjek cjelokupnog umjetnikovog rada i pregled 50-godišnjeg umjetničkog stvaranja. Ivanović je naglasio kako je Hebib umjetnik koji je cijeli život stvarao nepretenciozno, kako je umjetnik koji nije želio biti dio kategorija niti je želio biti ovisan, a stvarao je redovito i vrlo kreativno. Opisao je Hebibovo stvaralaštvo kao nenametljivo i skromno, a zapravo veličanstveno.

- Svaka skulptura za sebe nosi intimu likovnog svijeta kipara Asima Hebiba, poručio je v.d. UGD.


- U ovom retrospektivnom sažimanju kiparskoga opusa, dakle, od ovogodišnjeg datiranja djela kada već bilježimo konac drugog desetljeća 21. stoljeća pa do onih s kojima započinjemo čitanje Hebibova kiparstva datiranih u šestom desetljeću 20. stoljeća nastojali smo prikazati njegova kiparska obilježja u različitosti motiva i materijala. Također, recentnim izborom djela metodom sinteze težili smo precizirati upravo ta kiparska obilježja u kojima bismo razaznali tradicijske premise oblikovanja kao one zasade na kojima Hebib koncipira svoje kiparske forme. Time smo, vjerujemo, zornije predočili da je tradicijska matrica stvaralačko ishodište ovoga kiparstva, odnosno, ona pokretačka energija koja je determinirala sam kiparski postupak u njegovoj primarno ontičkoj utemeljenosti poentirajući i likovne vrijednosti djela, zapisao je Bešlić u popratnom katalagu.

Inače, Bešlić nije mogao doći na otvorenje. Ruso je suradnju s umjetnikom usporedila sa suradnjom "dobronamjernim prijateljem".

- Od sveukupno 36 izloženih djela čak polovica nikada nije izlagana. Iz bogate Asimove produkcije odabrane su skulpture iz jedanaest različitih ciklusa koje je tijekom života neumorno stvarao u Dubrovniku. Pišući o Sredozemlju i umjetničkoj produkciji naših krajeva akademik Tonko Maroević jednom je prilikom zapisao: „Na Sredozemlju je ostvarena jamačno najveća koncentracija kulturnih spomenika, okupljen nenadmašan broj mjesta poticajnih i izazovnih za stvaralačko hodočašće“. Hebib je iskonski upio sredozemnu, dubrovačku svjetlost koja je tako očito imala utjecaja na cjelokupni njegov opus, istaknula je Ruso.

Hebib je zahvalio posjetiteljima na dolasku.

- Drugi se igraju, dok ovi drugi spavaju, kratak je bio umjetnik.

Izložba u Galeriji Dulčić Masle Pulitika ostaje otvorena do 3. ožujka, a u srpnju će biti otvorena i u Muzeju Mimara u Zagrebu. bLu

19. travanj 2024 03:30