StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK ART FORUM / DANI RUSKE KUTLURE

IZVEDENA PREDSTAVA "DEMONI" Pasivna agresija i snažne frustracije na daskama KMD-a    

Piše PSD.
7. studenog 2018. - 14:41
Predstava „Demoni“ Larsa Noréna u režiji Elmārsa Seņkovsa, a u izvedbi Gogolj centra iz Moskve nastavila je niz trećeg dana Dubrovnik Art Foruma/Dana ruske kulture. U predstavi igraju: Yana Irteneva (Katarina), Odin Biron (Frank), Marria Selezneva (Jenna) i Ivan Fominov (Thomas). Scenografiju potpisuje Edgar Klavins, dizjan svjetla Elena Perelman, skladatelj je Jacob Niemann, pomoćnik režisera Ekaterina Kostiukova, izvršni producent Inna Solodkova, a prevoditeljica Aleksandra Polivanova.

Kako stoji u najavi: „Radnja se odvija 1982. godine u stanu u gradu. Na pozornici je četvero ljudi u svojim četrdesetima, dva bračna para koja žive u istoj stambenoj zgradi. Fasada bogatog buržujskog obiteljskog života zapravo skriva teret uzajamne iritacije, traume i seksualne opsjednutosti. Mala nesreća. A zapravo vrlo blagi eufemizam za sukob svih aktera na sceni.“

Zaista su „Demoni“ opsjeli dva para, a bilo bi dobro kad bi gledatelje ove predstave opsjelo strpljenje. Uvjerljivo mladi glumci na scenu donose napetost i riskantni „hod po živcima“. Iznijeli su dramski umjetnici iz Rusije teške osobne frustracije svojih likova koji se cijelo vrijeme igranja manifestiraju „destiliranom“ pasivnom agresijom. I tekstopisac, ali i redatelj gledatelje stalno „vara“. Zapravo, publika je prevarila samu sebe s pravom očekujući kako će vrhunac tolike mržnje i nepodnošljivosti rezultirati nasiljem pa i smrću najmanje jednog od aktera mučnih druženja. Ne samo iskrenim i brutalnim dijalozima, nego i najobičnijim, banalnim pokretima prikazan je odnos između njih: pa kad Frank i Thomas jedno drugom u sve bržem i pomalo luđem ritmu dobacuju tešku staklenu vazu, Thomas je taj koji je spusti na stol i smiruje situaciju i po toj se matrici odvija cijeli komad. Stalno se događa stišavanje-pojačavanje-stišavanje, a prati to i glazba pa predstava na trenutke podsjeća na film „Ubojstvo svetog jelena“ iz 2017.

Scenografija je svakako najsnažniji nositelj i indikator pomračenja umova likova koji se podupire alkoholom. Taj hladno-topli odnos dolazi do vrhunca. Umjesto očekivane prve opcije, dolazi do „drugoočekivane“ opcije – parovi zamjenjuju svoje partnere jer shvaćaju koliko su karakterno kompatibilni. Međutim, Frank i Katarina i dalje se odluče „voljeti mržnjom“. Tu je trebalo staviti prijevremenu točku, prestati i prepustiti publiku svježem zraku. Minimalno dvadeset minuta predstave može se izrezati, a da se ne izgubi apsolutno ništa. Usporenost „Demonima“ i nije tolika mana koliko oduženost i poentiranje već poentiranog. Treba znati kad treba stati. A inače, „Demoni“ sasvim odgovaraju poslovici „tiha voda brege dere“.

Gogolj centar počastit će dubrovačku publiku predstavom „Imam 30 godina“ prema tekstu i u režiji Vasilija Zorkija koja će biti izvedena večeras u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati. bLu   
 
23. travanj 2024 08:08