StoryEditor
KulturaOVACIJE U DVORU

Iznimno umijeće turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya u izvedbi popularnih Bachovih varijacija te vlastite skladbe

Piše dv
30. srpnja 2022. - 13:06

 Iznimno umijeće turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya u izvedbi popularnih Bachovih varijacija te vlastite skladbe i aranžmana uz nadahnutu improvizaciju osvojilo je publiku sinoć, 29. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Prvi i dulji dio koncertnog programa donio je takozvane Goldbergove varijacije, odnosno Bachovu Ariju s trideset varijacija; djelo složene ingeniozne strukture koje stoljećima fascinira slušatelje i izvođače podjednako. Varijacije je briljantni pijanist gotovo poetski protkao i povezao, izvodeći ih na najvišoj tehničkoj razini, demonstrirajući osim besprijekornog umijeća i istančanu suptilnost, duboku osjetljivost te revnu promišljenost kroz koje je očita umjetnikova potpuna predanost glazbi s kojom se potpuno suživio, što se uostalom moglo iščitati iz Sayevih ekspresija i nenametljivo profinjene gestikulacije. Pola sata čistog glazbenog uživanja publici je priredio jedinstven program Á la carte, Sayev autorski koncept bez fiksnog repertoara kojeg pijanist zapravo kroji u trenutku, ostvarujući time neponovljiva i neposredna iskustva. Say je sinoć tako odsvirao vlastitu skladbu Black Earth, inspiriranu popularnom turskom baladom Kara Toprak, koja je osim melankolično čeznutljivih istočnjačkih folklornih nota uvela i dozu jazza u atrij Dvora. Uslijedila je prava euforija kada su krenuli prvi taktovi Gershwinova jazz standarda Summertime, bio je to dašak glazbenog osvježenja u vrućoj dubrovačkoj noći tijekom kojeg je pjevušila razgaljena festivalska publika, ali i sam Say. Improvizatorska sloboda i kreacija kakvu ovaj umjetnik njeguje od samih početaka, otkrila je svu širinu njegova talenta i osjećaja za muziciranje naslonjenu na čvrstu tehničku izrađenost. Skladba je ispraćena ovacijama, a publika je naposljetku ustala na noge te zdušno zapljeskala sjajnoj izvedbi i fantastičnom Sayu koji je nakon par poziva na naklon publici poklonio posljednje iznenađenje, vlastitu obradu još jednog monumentalnog djela Zapadnog glazbenog kanona – Mozartovu Sonatu za klavir br. 11 u A-duru bolje znanu kao Alla Turca (Turski marš).

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja violinist Roman Simović sutra, 31. srpnja koncertom u Kneževu dvoru na čijem je programu šest sonata Eugènea Ysaÿea.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne

gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali

Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica

grada Dubrovnika te brojni sponzori Euroherc, Mastercard, HEP, ACI klub, ALH, Kraš, Coca-Cola, Croatia

Airlines i TuttoBene te donatori zaklada Caboga Stiftung, OTP banka i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj

najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

# # #

Kontakt za medije:

Katija Krečak Jarović

Ured za odnose s javnošću i marketing

M. 091 323 42 56/T. 020 326 111

E. katija.krecak.jarovic@dubrovnik-festival.hr

www.dubrovnik-festival.hr

15. kolovoz 2022 15:58