StoryEditorOCM
KulturaU DOMINIKANACA

Izložbom ‘Mysterium crucis – Križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika‘ otvoreno četvrto izdanje manifestacija ‘Kršćansko lice kulture‘

Piše Dv
20. ožujka 2023. - 12:13

Izložbom Mysterium crucis – Križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika u klaustru samostanu sv. Dominika u Dubrovniku 19. ožujka otvorena je manifestacija „Kršćansko lice kulture 2023. “

image
Dubrovačka biskupija

Voditelj programa bio je član Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Mislav Ćimić koji je pozdravio posjetitelje, uveo ih u program te pročitao predgovor povjesničara umjetnosti Ivana Viđen. Samu izložbu te kako je do nje došlo ukratko je predstavila članica Vijeća i akademska umjetnica Iris Lobaš Kukavičić koja je istaknula da spona između Crkve i umjetnosti seže duboko u povijest jer je Crkva oduvijek okupljala vrsne umjetnike i čuvala njihova djela u muzejima i sakralnim prostorima te da se europska kulturna baština, koja je iznimno bogata, većim dijelom oslanja na sakralnu umjetnost.  “Na neki način to obvezuje i nas te mi je drago da su se moje kolege odazvali sudjelovati na ovoj izložbi i da promišljaju o sakralnim temama kako bismo i mi mogli doprinijeti toj europskoj kulturnoj baštini”, istaknula je Lobaš Kukavičić dodavši da se nada kako će ova i slične izložbe nastaviti te zahvalila svima koji su sudjelovali u postavljanju ove izložbe.

Uime domaćina izložbe, otaca dominikanaca, koji su otvorili svoj klaustar za postavljanje izložbe, s čestitkom autorima i organizatorima obratio se fra Damir Šokić naglasivši da su počašćeni što se ove godine “Kršćansko lice kulture” počinje pokazivati gradu Dubrovniku upravo iz dominikanskog samostana.

image
Dubrovačka biskupija

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan obratio se okupljenim posjetiteljima uime dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića te službeno otvorio izložbu i manifestaciju. Istaknuo je kako možemo primijetiti da u kršćanstvu nijedna tema nije toliko obrađivana kao ova jednostavna, a bogata i jaka tema to jest – križ. “Mnogi su i prije i poslije Krista stradali na križu, no samo je njegov križ postao sredstvo našeg spasenja, preko križa, groba, do uskrsnuća”, rekao je generalni vikar Pervan te dodao kako je pokojni papa Benedikt XVI. u katehezama obrađivao mnoge teme, a jedna od njih bila je i kultura. Citiravši papu Benedikta XVI. koji kaže da su umjetnici ljudi koji neumorno svoj kist umaču u abecedu vječnog i neprolaznog – Biblije,  naglasio je kako je i ovih naših 12 dubrovačkih umjetnika koji su prikazali to vrelo, pristupalo svojom vjerom otajstvu križa te su to na različite načine nama predstavili.

Na izložbi svojim radovima sudjeluje 12 umjetnika: Nikolina Šimunović, Jasmina Runje, Lena Kramarić, Tonko Smokvina, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Berta Miloš, Ivan Mladošić, Ivana Jovanović Trostmann, Anamarija Obradović, Klara Knego i Josipa Vlašić s 13 radova.

image
Dubrovačka biskupija

Umjetnici su se likovno izrazili na sebi svojstven način, sa svojim jedinstvenim rukopisom u obliku crteža, skulpture ili slike i u različitim likovnim tehnikama poput ulja na platnu, akrilika, olovke ili kombinarnoj tehnici kombinacije drva i željeza.

Izložbu su postavile Iris Lobaš Kukavičić i Marijeta Radić.

Manifestaciju „Kršćansko lice kulture“ organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Ova manifestacija organizira se četvrti put i nastavlja se na prijašnju manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ koja se od 2005. godine u korizmenom vremenu organizirala u Dubrovačkoj biskupiji. Sljedeća točka programa manifestacije bit će  predavanje „Paradoks uzajamnog podvrgavanja“ u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku koje će održati dubrovački paroh dr. sc. Vladan Perišić u utorak 21. ožujka u 19 sati.

26. rujan 2023 21:56