StoryEditor
KulturaU ČETVRTAK I PETAK

Izložba "Okoliš sjećanja - umjetnost protiv represije" u Lazaretima i Muzeju crvene povijesti

Piše dv
9. rujna 2021. - 09:27
OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije

Projekt OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije započet je 2016. godine i u njemu je do danas sudjelovalo pedesetak suvremenih umjetnika iz zemlje i inozemstva. Izložba će biti postavljena u Art radionici Lazareti 9. rujna u 20:00 sati te u Muzeju crvene povijesti 10. rujna u 20:00 sati.

Kontroverzna povijest Golog otoka i Svetog Grgura počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz lnformbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se počeli koristiti kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. godine logor je postao zatvorom za maloljetne delikvente, kriminalce i političke zatvorenike. Danas je u ruševnom stanju i potpuno prepušten zaboravu.

Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se te složene i traumatične teme na društveno relevantan ali ne ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz kroz video, fotografije, instalacije i performanse.

Izložba šalje poruku da je najbolje dostojanstveno i kroz umjetničko izražavanje pamtiti sve žrtve i tako progovoriti o represiji koja je kažnjenicima bila svakodnevnica. Ova manifestacija ima namjeru sugerirati buduće definiranje sadržaja zaštićenog područja Goli otok i razradu postava mogućeg memorijalnog centra na Golom otoku u dijelu koji će se odnositi na suvremenu umjetnost.

Izložba se sastoji od radova umjetnika koji su nakon posjete logoru na Golom otoku u periodu od 2016. do 2020., kao reakciju na viđeno izveli svoj umjetnički rad.

Umjetnici su svojim radovima, performansima i instalacijama in situ poslali poruku da mjesta na kojima su počinjeni zloćini trebaju postati mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

VODITELJ PROJEKTA “OKOLIŠ SJEĆANJA – UMJETNOST PROTIV REPRESIJE”:

Darko Bavoljak

UMJETNICI KOJI SU SUDJELOVALI U PROJEKTU:

Damir Bartol Indoš, Darko Bavoljak, Katija Bušlje, Marijan Crtalić, Boris Cvjetanović, Damir Čargonja Čarli, Tajči Čekada, Petar Dabac, Darko Fritz, Petar Grimani, Boris Greiner, Igor Grubić, Tea Hatadi, Eva Iten, Josip Pino Ivančić, Đorđe Jandrić, Radivoje Jovičić, Duje Jurić, Josip Klarica, Milomir Kovačević Strašni, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović. Jelena Lovrec, Toni Meštrović, Davor Mezak, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Maja Moro, Bojan Mucko, Mejra Mujičić, Nadija Mustapić, Ana Mušćet, Zoran Pavelić, Petar Pavić, Vesna Pokas, Ivan Posavec, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Neli Ružić, Marijana Stanić, Sandra Sterle, Sven Stilinović, Vlatko Vincek, Mio Vesović, Mirjana Vodopija, Tanja Vrvilo, Borko Vukosav, Vlasta Žanić, Jakov Žaper

KONCEPCIJA POSTAVA: Jasmina Bavoljak KUSTOSICA IZLOŽBE: Jasmina Bavoljak TEHNIČKI POSTAV: Nikša Vukosavić , Slaven Tolj i Krešo Glavinić TEHNIČKA PRIPREMA PROJEKTA ZA REALIZACIJU: Slaven Bugar PRODUKCIJSKI TIM: Darko Bavoljak, Jasmina Bavoljak, Srdjana Cvijetić, Krešo Glavinić, Eta Kačić, Petra Marčinko, Kristina Mirošević, Slaven Tolj, Nikša Vukosavić

IZLOŽBA U DUBROVNIKU REALIZIRA SE U PARTNERSTVU: Udruga Goli otok „Ante Zemljar“, Art radionice Lazareti i Muzeja crvene povijesti

Izložba se može pogledati u Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti do 24. rujna 2021.

item - id = 1125898
related id = 0 -> 1122041
related id = 1 -> 1115783
18. rujan 2021 03:38