StoryEditorOCM
KulturaRADOVI, PROSTORI, PLANOVI

Ivana Pegan Baće otvorila izložbu "Akustika u meni", posjetitelji na posve nov način mogu doživjeti Galeriju Flora

Piše Bruno Lucić
29. travnja 2021. - 21:22

Dubrovačka multimedijalna umjetnica i voditeljica Galerije Flora Ivana Pegan Baće u maloj, ali dobro znanoj lapadskoj galeriji otvorila je izložbu ”Akustika u meni”. Službenog otvaranja nije bilo, ali je umjetnica ipak pobliže objasnila pozadinu ovog projekta, a zanimljivo je kako su u tijeku radovi u Galeriji pa je publika dobila uvid u inače za širu javnost zatvorene prostorije.

- Jako dugo sam planirala ovu izložbu odnosno planirali smo je svi skupa. Radovi na Galeriji Flora idu polako, prije dvije godine smo uredili fasadu. Nekako se u tom prostoru krećemo i unutra prema nekim novim mogućnostima. Voditeljica sam Galerije od 2014. i sudjelujem u nekim društvenim, ali i u nekim osobnim situacijama i planovima vezanih za mjesto i vrijeme pa je tako zapravo moja namjera to 'unutarnje' prenijeti van, a to 'vanjsko' unutra. Akustika je ta koja dolazi, Galerija je jako akustična, u njoj se užasno razgovijetno čuju razgovori koji dolaze izvana, baš jako razgovijetno i to zapravo jest akustika u Flori. Ova druga akustika je, naravno, u meni i onda sam tu akustiku unijela sa svojim audioradovima – neki su nastali u Flori, mnogi su potaknuti ovim mjestom i oni na neki način jesu moje prisustvo baš tu i u tom trenutku, objasnila je umjetnica.

Flora je na specifičnoj poziciji jer je jednim dijelom godine izložena vrlo agresivnim zvukovima sadašnjice.

- Nisam se usudila pomisliti da bi nešto ovakvo intimno uopće moglo nadjačati nešto vrišteće, ali mislim da se sve nekako dovoljno čuje te se međusobno prožima, istaknula je umjetnica.

Pegan Baće navela je i koji su planovi s Galerijom Flora.

- Tempirala sam ovo sve zbog toga što na neki način želim osobno pružiti priliku ljudima da se nekako propitaju što je ustvari sad taj novi prostor odnosno što bi on sve mogao biti. U zadnjih deset dana smo baš intenzivno radili i smatram da je ovaj prostor koji izgleda ovako u ovom trenutku idealan – i za nas koji ga koristimo i za posjetitelje. Može biti otvoren, može služiti za neku drugu izložbu koja se može paralelno odvijati, a zapravo je njegova krajnja točka uređenje medijateke, knjižnice, čitaonice... Zamišljeno je tako da posjetitelj odnosno naš dragi gost dođe, pogleda izložbu, ali i neke kataloge nekih drugih izložbi. Dogovorili smo se sa Slavenom Toljem da će nam on donirati svoje knjige, kataloge... Pitala sam umjetnike koji su to dolazili i koji su tu izlagali da nam odobre da prikazujemo njihove videoradove, audioradove... Stavili smo i natpis na ulazu u Galeriju i ovom se prilikom želim javno zahvaliti našem dizajneru Zoranu Đukiću na vizualnom identitetu, poručila je na kraju Pegan Baće,

- U cilju ekspanzivnog, umnoženog, pluralnog ‘razgovora’ organski raspored prostora Florinog doma poistovjećuje se s tjelesnošću Žene. Dok kroz otvorene prozore i vrata cirkulira zrak distribuirane privatnosti, AKUSTIKA U MENI ukazivanje je poštovanja mjestu – prostoru kojeg, između ostalog, karakterizira i izuzetna akustična kvaliteta i u kojem su izloženi zvučni radovi i bili registrirani diktafonom kao neizostavnim instrumentom umjetnice za arhiviranje misli i osjećaja. Polazeći od te činjenice, ona afirmira utrobu kuće  modelirajući zvukom, svjetlošću i sjenama atmosferu nesvakidašnje site-specific instalacije zajedno s ljudskim prisustvom posjetitelja u njoj. Glasovna skulpturalnost, s druge strane, čini da njeno moduliranje intonacije i dikcije izgovorenih riječi i otpjevanih melodija evocira ne samo apstraktnost neizrečenog, nego još više figurativnost neizrecivog, napisao je, između ostalog, u popratnom tekstu Marko Stamenković.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja i može se pogledati svakim danom od 16 do 20 sati.   

18. travanj 2024 11:26