StoryEditorOCM
KulturaBiskupijska klasična gimnazija

Ivana Lovrić Jović večeras predstavlja knjigu "Appendinijeva Gramatika ilirskoga jezika, jezičnopovijesna studija s prijevodom i transkripcijom uz pretisak"

Piše Dv
1. rujna 2022. - 10:44

Nova knjiga Ivane Lovrić Jović, Appendinijeva Gramatika ilirskoga jezika, jezičnopovijesna studija s prijevodom i transkripcijom uz pretisak, izišla je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Bit će predstavljena u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji, 1. rujna 2022. u 19,30 sati. Uz autoricu knjigu predstavljaju: ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić, voditeljica Odjela za povijest hrvatskoga jezika u Institutu i urednica knjige, dr. sc. Marijana Horvat, povjesničarka knjige, dr. sc. Vesna Čučić te povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen.

Mjesto predstavljanja knjige ujedno je i mjesto gdje je pijarist Frano Marija Appendini bio prefekt i profesor petorazredne gimnazije (Gimnasia Rhacusini), vjerojatno i mjesto gdje su dijelovi ove gramatike i nastajali.

- U dugogodišnjem boravku u Dubrovniku, Appendini se našim jezikom zadivio i nazivao ga je dvostrukim superlativom – najsavršenijim. Ilirsku inačicu Svetoga pisma uzdizao je kao najvjerniju, najjednostavniju, najsvečaniju i najuzvišeniju. Među baštinicima kulture zapamćen je i kao karizmatičan pijarist zaslužan za Povijesno-kritičke bilješke o starini, povijesti i književnosti Dubrovčana, dok je među jezikoslovcima zapažen kao tvorac najopširnije dopreporodne sintakse. Gramatika koju je napisao 1808. godine postala je predmet istraživanja dr. sc. Ivane Lovrić Jović, više suradnice na IHJJ-u i voditeljice dubrovačke podružnice Instituta. S obzirom na činjenicu da je Appendini opisao dubovački jezik pisaca i dubrovački govor puka, ovaj se opsežni priručnik može smatrati gramatikom dubrovačkoga govora, stoji u najavi.

20. travanj 2024 11:19