StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA |

Ivana Dražić Selmani dubrovačkoj publici iznijela svoj "Horizont sjećanja"

Piše Bruno Lucić
12. srpnja 2020. - 22:54
Otvorenjem izložbe "Horizont sjećanja" Ivane Dražić Selmani u atriju palače Sponza započeo je izložbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara. Najprije se okupljenima obratio pomoćnik za dramski program Saša Božić.

– Ivana je umjetnica koja već godinama djelujući u području minimalizma s iznimnom minucioznošću daje sliku Grada. Za mene ovo je jedan od najoriginalnijih postava u Sponzi. Bez obzira što Ivana izložbu naziva svojevrsnom retrospektivom, a kroz našu suradnju na projektu Future Epics te s njezinim studentima, ali i nekim mojim snovima, nadam se da će ovaj horizont sjećanja postati i horizont budućnosti, naveo je Božić.

Potom je riječ preuzeo autor popratnog teksta Josip Klaić.

– Ivana nastavlja svoj rad dosljedno, prepoznatljivo, ali s nekim iznenađenjima. Ne radi se samo o vizualnoj dojmljivoj instalaciji već je to djelo koje nam otvara prostor za postaviti pitanja i potražiti odgovore za ono što je na horizontu, ispred i iza njega, izjavio je Klaić.

Autorica je otvorila izložbu zahvalivši okupljenima na dolasku, a zapisane rečenice koje je umjetnica predstavila javnosti zapravo najjednostavnije i najljepše opisuju sukus izložbe.

- Postoje mjesta koja sama po sebi posjeduju djevičansku, rekli bismo „partenu“ ljepotu. To su mjesta pogleda na horizont,nedodirljivu liniju razdvajanja, razgraničenja i spajanja. Takvo je i ovo mjesto na taraci Ljetnog kina Slavica na Boninovu s kojeg tijekom dana promatramo nedostižnu liniju koja spaja nebo  i more, a noću, pak zvjezdano nebo, obasjani srebrnom mjesečevom kuglom. Ovo je mjesto uvijek isto, bez obzira na vrijeme koje prolazi, djevičanski netaknuto, ljubavno neopipljivo, neopipljivo… Ovaj je rad samo podsjetnik o postojanju takvih točaka koje se neprestano isprepliću u našim blizinama i životima, spajanjima i razdvajanjima.   

Izložba će se u Sponzi moći razgledati svakim danom od 9 do 22 sata, sve do 9. kolovoza.
19. travanj 2024 05:27