StoryEditorOCM
KulturaUPREDSTAVLJANJE U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE

Gundulićev Osman kao zvučna knjiga

Piše PSD.
9. lipnja 2017. - 00:01

Najveći nakladnik elektroničkih i zvučnih knjiga u Hrvatskoj „Bulaja naklada“, snimila je i u audio obliku objavila ep „Osman“ Ivana Gundulića uključujući i dva pjevanja dopune Ivana Mažuranića. Cijelo djelo može se poslušati ili preuzeti na portalu eLektire, a stihove "Osmana" pročitao je glumac Frano Mašković, član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstavljanje zvučnog „Osmana“ u Gundulićevom gradu održat će se u utorak, 13. lipnja, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, a u programu sudjeluju Frano Mašković i Zvonimir Bulaja, glavni urednik portala eLektire.

Osim o zvučnoj verziji "Osmana", bit će riječi i o elektroničkim i zvučnim knjigama općenito, o projektu eLektire, a najavit će i novi dugometražni crtani film u pripremi, "Na tri kralja" - animiranu adaptaciju te Shakespeareove komedije i Držićeve pastorale "Grižula" ("Plakir") koja je radnjom smještena u "stvarni" Dubrovnik.

Zvučne knjige u svijetu su iznimno popularne: namijenjene su slijepim i slabovidnim osobama, ali ne samo njima. Na engleskom jeziku i drugim većim jezicima dostupan ih je veliki broj, a snimanje audio-knjiga stvar je prestiža i za poznate holivudske glumce. Ponuda audio-knjiga na hrvatskom jeziku, unatoč velikom interesu, izuzetno je mala.

Projekte zvučnog "Osmana" i crtić "Na tri kralja" sufinancirao je Upravni odjel za kulturu Grada Dubrovnika.

24. travanj 2024 05:56