StoryEditorOCM
KulturaPARK GRADAC |

IZVEDBA POSVEĆENA VELIKOM GLUMCU, NATAŠA DANGUBIĆ: Miše Martinović je upravo na ovoj sceni izveo Grižulu i ostvario ulogu koju ćemo zauvijek pamtiti

Piše Dv
3. kolovoza 2021. - 00:08

Reprizna izvedba Držićevog „Grižule“ u režiji Petre Hrašćanec i Saše Božića izvedena je u parku Gradac, a bila je posvećena preminulom bardu hrvatskog glumišta Miši Martinoviću koji je preminuo u nedjelju u 96. godini života. Martinovićeva djeca, dramski umjetnici Perica i Maro dio su ovog projekta.

Naime, u predstavi igra glumčeva kćer Perica koja glumi Vukosavu, a utjelovila je i ovom prilikom, dok je s druge pak strane, Maro Martinović, potpisan kao jezični savjetnik glumcima za dubrovački govor.

Pored Martinović, u predstavi igraju članovi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu: Ozren Grabarić kao Grižula, Nataša Dangubić kao Omakala, Kristijan Petelin i Leon Dubroja kao vlasi Radoje i Dragić, Anica Kontić i Iva Jerković kao vlahinjice Gruba i Miona te Branimir Vidić – Flika kao Staniša. Boris Barukčić u ulozi je Kupida i Plakira, a vile su Lucija Alfier, Viktorija Bubalo, Danijela Evđenić, Lana Meniga i Dea Presečki. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, autor glazbe je Nenad Sinkauz, svjetlo je oblikovao Martin Šatović, a asistentica kostimografije je Ana Mikulić.

Na kraju izvedbe, publici se obratila Nataša Dangubić te emotivnim govorom podsjetila na lik i djelo Miše Martinovića.

-Ovu predstavu večeras želimo posvetiti jednom velikom glumcu i divnom čovjeku, gosparu Miši Martinoviću koji je baš na ovoj sceni odigrao Grižulu i koji je na Ljetnim igrama ostvario neke svoje antologijske uloge koje ćemo zauvijek pamtit i- rekla je Dangubić. Publika je te riječi pozdravila aplauzom te se nekoliko minuta ustala i tako odala počast Martinoviću. 

Komedija „Grižula“ Marina Držića s igrom zaljubljenih parova koji se traže u začaranom krugu, nalik onoj iz Shakespeareova „Sna ljetne noći“, dijelom pripada pastoralnoj tradiciji. Držićeva moralna pouka i opomena publici je da kad obični ljudi prijeđu granice koje su im kao ljudima određene i dođu u dodir s nadnaravnim vilinskim svijetom, oni postaju komične žrtve nemira i nesporazuma. No, ta vječita ljudska potraga za ljubavlju u čitanju Božića i Hrašćanec dijelom je studija lokalnog mentaliteta te su kroz nju protkani motivi dubrovačkih narodnih napjeva, pjesama i plesova.

Podsjetimo, premijera „Grižule“ održana je 20. kolovoza prošle godine na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama u sklopu projekta „Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Nataši Dangubić uloga Omakale donijela je nominaciju za Nagradu Studio u kategoriji najbolje ženske uloge, a Anici Kontić uloga Grube donijela je nominacije za nagradu Zlatni Studio u kategoriji Novo lice te za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

Na rasporedu su još dvije reprizne izvedbe - 3. i 4. kolovoza s početkom u 21.30 sati.

21. ožujak 2023 08:53