StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK ART FORUM

GRANDIOZNO FINALE JuljAnsambl glazbenim vremeplovom zatvorio druge Dane ruske kulture

Piše PSD.
6. studenog 2017. - 00:28

Lani su studenti Škole-studija MHAT (Moskovskog hudožestvenog akademskog teatra) izvedbom "Suvremenog koncerta" nezaboravno ispratili prve Dane ruske kulture u Dubrovniku. Sada, na kraju drugog Dubrovnik Art Foruma, to su na velikoj sceni Kazališta Marina Držića jednako tako veličanstveno ponovili, ali samo pod drugim imenom - JuljAnsambl.

Stjepan Azarjan, Roman Vasiljev, Artjom Dubra, Aleksej Jermoškin, Aleksej Kamanjin, Sergej Novosad, Irina Obručkova, Ronald Pelin, Alevtina Tukan, Varvara Feofanova, Jordan Frey, Sergej Šadrin, Varvara Šmikova i Nikita Juskov pod vodstvom redatelja Viktora Rižakova poveli su dubrovačku publiku na šarolik vremeplov i priredili joj spektakl. Prijevozno sredstvo bila je glazba počevši od dvadesetih godina 20. stoljeća pa sve do današnjih dana s dodatkom ruskih pjesama.

Točno se vidi kako su glumci sazreli zajedno s predstavom pa je ovogodišnji "Suvremeni koncert" obogaćen malim, sitnim, uglavnom humorističnim glumačkim sekvencama što dodatno opušta cijelu atmosferu. Tako se ne može govoriti o "reprizi" nego samo o još boljoj izvedbi. Na pozornicu tako stupaju Freddie Mercury, ruski pop duo t.A.T.u, Eminem ili pak Adele, a čuju su najpoznatijih hitovi posljednjih desetljeća. Repertoar glazbenih naslova ove je godine malo izmijenjen, ali jednako simboličan u tolikoj mjeri da gledatelji točno osjete prijelaze između vremenskih razdoblja. Dvadeseto stoljeće samo po sebi toliko je burno da prepjevano točno reflektira promjene društvenih odnosa te daje jednu mješavinu laganih, žestokih, buntovnih i miroljubivih melosa. Svako desetljeće nosi svoje specifičnosti pa su stoga dva sata predstave ili koncerta proletjela u trenu baš kao što je prošlo i jedno cijelo stoljeće.

Glazbeni voditelj mladim glumcima bila je Tatjana Pihonjina, za video koji je vizualno prezentirao vremenska razdoblja zaslužan je Vladimir Gusev, a kostimografiju potpisuje Ana Hrustaljeva.

Kao i prošle godine, tako je i ove na samoj završnici DAF-a bilo najviše publike, a to bez sumnje ovakav show i zaslužuje. Ovolikoj energičnosti, dinamičnosti i talentu treba pokloniti ambijentalnost, ambijentalnost Dubrovnika u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara jer ovo zaslužuje vidjeti i ona publika koja ne boravi 365 dana u Dubrovniku. "Suvremeni koncert" je u Dubrovniku dobio svoj pandan - komad "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" u kojemu dominiraju mladi i koji ima veće glumačko težište. Obje predstave mogu se usporediti utoliko što zrače mladenačkim žarom i životom pa i u ovim vremenima financijskih muljaža i egzodusa mladih daju tračak optimizma za budućnost.

U svakom slučaju, ruski glumci dobili su na kraju od Dubrovkinja i Dubrovčana ovacije. Uz to valja iskazati nadu kako ovo nije posljednji put da su ovi mladi ljudi Dubrovnik "digli na noge" i to baš u vrijeme kada se tiho zimovanje uvlači među gradske mire. Kao i lani, opet valja ponoviti isto - "Bravo mladosti i vidimo se (valjda) dogodine!" Tada na trećem Dubrovnik Art Forumu ili Danima ruske kulture!

B. Lucić

20. travanj 2024 15:52