StoryEditorOCM
KulturaOPROŠTAJNE RIJEČI |

FRANKOVIĆ Gospar Ivo Grbić nije bio samo duša Grada, bio je i pečat Dubrovačkih ljetnih igara!

Piše Dv
20. srpnja 2020. - 13:00
Gradonačelnik Mato Franković se objavom na Facebook-profilu oprostio od dubrovačkog slikara Iva Grbića koji je 17. srpnja preminuo u 89. godini života.

- Otišao je još jedan dubrovački gospar. Gospar Ivo Grbić nije bio samo duša Grada, bio je i pečat Dubrovačkih ljetnih igara. Posljednji put kad smo se vidjeli poklonio je Gradu jednu sjajnu grafiku maestra Đela. Grafika je nastala u trenutcima jednog od koncerata na Igrama, dok je maestro dirigirao. Dragi gospar Ivo, sada Vi i gospar Đelo zajedno možete prokomentirati je li sve kako treba. A, mi ćemo se truditi da uspomena na Vas trajno živi. Adio Vam! I Hvala na svemu što ste dali svome Gradu, napisao je Franković.

Franković je uputio sućut obitelji dubrovačkog akademskog slikara Iva Grbića zbog smrti umjetnika u 89. godini života.
 
Poštovana obitelji,
 
u velikoj tuzi i uz duboko žaljenje dočekali smo vijest da nas je zauvijek napustio ugledni dubrovački umjetnik, gospar Ivo Grbić.
 
Svojim dugogodišnjim i iznimno plodonosnim radom, ali i cijelim bićem, svojim ophođenjem, gospar Grbić utjelovljivao je duh ovog grada.
 
Utkan je u gradivo tkivo Dubrovačkih ljetnih igara. S njima je kao mladić stasao, a neumorno ih prateći tijekom sedam desetljeća, bilježio je i svojim radovima kroz osobnu viziju dokumentirao samu srž Festivala.
U srpnju prošle godine družili smo se na otvaranju velike retrospektivne izložbe njegovih likovnih radova vezanih uz Igre i neizbježnog Držića, i to upravo u Domu Marina Držića, u kući u Širokoj, u kojoj je svoje djetinjstvo i sam proveo.  I tada je iz njega isijavala svojstvena mu vedrina duha.
 
Kroz osobnu golgotu koju je prošao u Domovinskom ratu, gospar Ivo Grbić postao je jednim od sinonima neslomljivog duha slobodnog Dubrovnika, odrazom prkosa i ponosa Grada u teškim vremenima „pogube ljucke naravi“.
 
Krunski pokazatelj golemog i raznovrsnog likovnog opusa Iva Grbića jest nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo koja mu je dodijeljena 2001. godine.
 
Uz službeni grb i zastavu Grada, koje je grafički oblikovao, u njegovom umjetničkog pečatu ostalo je još boje. Njene kapljice sjećat će nas na velikog dubrovačkog umjetnika i gospara čiji smo suvremenici bili.
 
U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime izražavam Vam iskrenu sućut.
 
S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mato Franković


Posljednji ispraćaj slikara bit će 21. srpnja na Danačama s početkom u 18 sati, a sveta misa zadušnica služit će se u crkvi sv. Vlaha u 19.30 sati.  

24. travanj 2024 18:41