StoryEditor
KulturaOSMI MEĐUNARODNI FESTIVAL

“DUBROVNIK U POZNO LJETO” Beethovenu u čast

Piše Sanja Dražić
29. kolovoza 2020. - 10:34
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'DSO
Dva dana nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovački simfonijski orkestar počinje s kasnoljetnom i jesenskom sezonom. Iako je i ovo ljeto bio zaposlen nastupima mimo Igara - na Igrama, doduše, samo na jednoj večeri- opet ga očekuje intenzivno razdoblje. Ipak, ne tako intenzivno kako je planirano na početku godine, jer je epidemiološka situacija smanjila broj koncerata i to na sva tri festivala koji slijede.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Na koncertu održanom ispred Katedrale a kojim je otvoren 8.Međunarodni festival „Dubrovnik u pozno ljeto“ nastupila je pijanistica Jasminka Stančul a izvedbama je ravnao Marc Tardue, glavni dirigent DSO-a. „U vremenima krize učimo tko su nam pravi prijatelji“ – rekao je Tardue istaknuvši činjenicu da su mnogi solisti, opravdano, otkazali sudjelovanje ali da je Jasminka Stančul ostala vjerna i Orkestru i dubrovačkoj publici.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Napomenimo kako je Stančul čest gost Grada te da je svaki njen nastup jamstvo visoke umjetničke kvalitete. Tardue je naglasio kako su članovi Orkestra „pravi heroji“ s obzirom da novi uvjeti rada i nastupanja – razmak između svirača i između dionica, notni stalak za svakoga člana... – izazivaju nove odnose i drugačiji način pripreme programa.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Festival je započeo Beethovenovom glazbom što nas nije iznenadilo jer slavimo njegovu 250-tu obljetnicu. Na programu su bila dva djela: Koncert za klavir i orkestar br.1 u C-duru op.15 i Simfonija br.8 u F-duru op.93.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Orkestar ima iskustvo nastupanja ispred Katedrale i posebno i ovom prigodom valja pohvaliti dobro ozvučenje. Ipak, publiku u zadnjim redovima ometala je buka iz susjednih ugostiteljskih objekata, ali oni koji su sjedali bliže izvođačima mogli su opušteno pratiti Beethovenovu glazbu.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Nastup Jasminke Stančul i ovom je prigodom rezultirao promišjenom i suverenom izvedbom, energičnom i muzikalnom te raskošnog tonskog nijansiranja. Mogao nam je smetati reski zvuk visokih tonova na klaviru Yamaha, ali, to nije problem solistice. Pljesak je bio gromoglasan pa je Stančul u jednom dahu maestralno izvela Papandopulovu Studiju br.1.

image
Osmi međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'


Nakon pauze je izvedena Simfonija. Zvučala je dobro, možda je trećem stavku, Tempo di Menuetto, nedostajalo veće elegancije, ali, sve u svemu, Festival je započeo dostojanstveno, kao da su i situacija i uvjeti idealni.
loading...

Izdvojeno

03. prosinac 2020 20:06