StoryEditorOCM
KulturaSURADNJA DVIJU PRIJATELJSKIH ZEMALJA

DUBROVAČKI UMJETNICI U AUSTRIJI Druga strana povijesti u palači Esterhazy

Piše DV Foto: DV
18. listopada 2018. - 10:04
Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, te Hrvatskom maticom iseljenika- Podružnica Dubrovnik, organizira gostovanje dubrovačkih umjetnika s glazbeno scenskom izvedbom programa Fortepiano nas povezuje- Druga strana povijesti u palači Esterhazy.

Program će se održati u nedjelju, 21. listopada u 19:30 sati u povijesnoj dvorani palače Esterhazy u Eisenstadtu, a izvest će ga članovi i suradnici udruge Sve ostalo je glazba:  Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta- pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača, solistički i uz violinisticu Doru Kamber.

Autorski projekt pod nazivom Druga strana povijesti  valorizira dubrovačku materijalnu i nematerijalnu kultumu baštinu, a samu glazbu dovodi u društveno- povijesni kontekst vremena u kojem je nastala. Kostimiranom izvedbom na povijesnim instrumentima, pred gradišćanskom će publikom oživjeti prošlost i kroz lik planetarno poznatog znanstvenika, filozofa, pjesnika i diplomata, Dubrovčanina Ruđera Boškovića, iznijet će se zanimljivosti iz života Grada i Dubrovačke Republike s polovice 18. stoljeća. Okosnica priče je povijesni instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu do danas sačuvalo samo dvadesetak primjeraka. Jedan od njih je i dubrovački Walter, restauriran 2006. godine i osposobljen za muziciranje, a nalazi se u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževom dvoru.

U Austriji se, uz zbirku bečkog Kunsthistorisches Museuma i onaj Mozartov koji se danas nalazi u njegovoj rodnoj kući u Salzbrugu, jedan Walterov fortepiano izrađen 1780. godine čuva u Muzeju posvećenome životu i djelu Josepha Haydna, skladatelja koji je u palači Esterhazy djelovao dugi niz godina i s kojim je Luka Sorkočević za života održavao bliske kontakte.

Ovim projektom kulturne suradnje dvaju prijateljskih zemalja ističu se kulturološke veze u smislu zajedničkog očuvanja bogate kulturne baštine, prezentacije hrvatske glazbene baštine te isticanja Dubrovnika kao važne europske kulturne sredine. Program su stoga podržali Grad Dubrovnik, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovački muzeji, Dubrovačke ljetne igre i Kazalište Marina Držića.
 
19. travanj 2024 15:09