StoryEditorOCM
KulturaRADNO RAZDOBLJE |

DUBROVAČKI SIMFONIČARI U VRIJEME KORONAVIRUSA Ako prilike dopuste, Orkestar će uskoro pred publiku!

Piše Sanja Dražić
24. svibnja 2020. - 20:13
Članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra radno su proveli razdoblje karantene, pa je DSO objavio mnoge pojedinačne snimke svojih članova. Ali i nekoliko vrlo vrijednih skupnih zapisa. U suradnji s VSP Video producirali su brojna djela mahom vezana za Grad i Orkestar: prvi stavak Sorkočevićeve Treće simfonije, Bersinu Idilu, prvi stavak iz Papandopulovog Hommage a Sorkočević, dijelove iz Griegove Peer Gynt suite i prvi stavak Mozartove Mala noćna muzika.

Inače bi Dubrovački simfonijski orkestar u proljetnim mjesecima već počeo s intenzivnim nastupima u Kneževom dvoru. Međutim, nova situacija je donijela i novo iskustvo


S izrazito visokim kvalitativnim dometima. Komplimenti svima koji su sudjelovali u realizaciji i onima koji su osmislili koncepciju! A u suradnji s Biskupijskom klasičnom gimnazijom Dubrovnik i u produkciji Ante Gela, snimili su simpatičnu verziju Jusićeve pjesme 'Gusar s Porporele'.



U koprodukciji s DUTV-om, Orkestar namjerava objaviti i neke prošlogodišnje koncerte održane u Kneževom dvoru na raznim festivalima a snimane s više kamera uz digitalnu višekanalnu obradu zvuka. Time su ljubitelji klasične glazbe i dubrovačka koncertna publika opet mogla uživati u nastupu solistice Đane Kahriman (W.A. Mozart: Koncert za violinu i ork. br. 3 u G duru, K. 216), a moći će opet čuti i vidjeti večer pod imenom „Verdi gala“ s Međunarodnog festivala opernih arija „Tino Pattiera“ na kojem je zaista sudjelovala međunarodna umjetnička ekipa (Marc Tardue, dirigent, Katarzyna Holysz, sopran, Poljska, Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran, Hrvatska, Paulo Ferreira, tenor, Portugal, Melih Tepretmez, bariton,Turska).



U pripremi su i koncerti s izrazito uspješnog festivala Stradun Classic koji se održao krajem rujna i početkom listopada a na kojem je, u zanimljivom i raznolikom programu, posebnu pažnju izazvala praizvedba Koncerta za violinu i orkestar 'Bucolique' L.M. Rogowskog u interpretaciji Daniela Rowlanda.

U planu su i javni, mikrofonima ozvučeni koncerti manjih sastava na otvorenim prostorima. „Do deset članova“ – poručuju iz Orkestra! Takvi će nastupi na nekoj od poljana, a možda i izvan zidina, zaustaviti slučajne prolaznike i, nadamo se, nagovijestiti povratak normalne, grandiozne serije festivala i ciklusa na kakve nas je DSO navikao. Pa i razmazio visokom kvalitetom.

16. travanj 2024 21:25