StoryEditorOCM
KulturaDOĐI PA VIDI |

DUBROVAČKI FOTOGRAF MARIN FRKA OTVORIO PRVU SAMOSTALNU IZLOŽBU Svojim fotografijama ljudima želim pokazati da je lijepo mjesto na kojemu živimo

Piše Bruno Lucić
27. veljače 2021. - 20:14

Mladi dubrovački fotograf Marin Frka otvorio je u Galeriji Flora svoju prvu samostalnu izložbu ”Dođi pa vidi”. Na otvaranju je okupljene u ime domaćina i organizatora, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, pozdravila Ivona Pegan Baće. Istaknula je kako je suradnja s Frkom 'početak suradnje s najmlađom generacijom umjetnika' te je pozvala mlade, koji je na otvaranju zbilja bilo u velikom broju, da se slobodno obrate HDLU kako bi izložbom svojih radova mogli pokazati što znaju.

image
Božo Radić/Cropix

- Galerija Flora u svoj programski okvir uvrstila je i predstavljanje nove generacije mladih koji se nalaze na početku svog stvaralačkog i umjetničkog puta. Priliku da otvori svoju Pandorinu kutiju dobio je Marin Frka, mladi fotograf u nastajanju. Njegovo široko fotografsko polje koje će izložiti iskusnim i onim manje iskusnim pogledima pokazat će da, kako je rekao Malcolm X, budućnost pripada onima koji se za nju danas pripremaju. Frka se za svoju budućnost marljivo priprema. Obilazi. Gleda. Traži. Fotografira. A dalo bi se naslutiti da mu ni hrvatska suvremena fotografija nije strana. Uči. Svakojakih motiva nalazimo na njegovom polju fotografskog interesa: starci, usputni detalji bez značaja, automobili u mirovanju, urbane scene, pejzaži, flora, fauna... Ipak, naglašeno iskreniji, opušteniji i uvjerljiviji dojam ostavljaju nam one fotografije na kojima se osjeti da je motiv njegov, da nije tek referenca. Mladi kupači. Snježni pejzaži. Morski pejzaži. Čak i autorefleksije u izlozima i ogledalima, moguće i tramvajskim oknima u promicanju. Život. Mladenačka melankolija, napisala je, između ostalog, u popratnom tekstu Helena Puhara.

image
Božo Radić/Cropix

Autor je također govorio o svojoj izložbi fotografija.

- Palo mi je napamet i sjetio sam se kako postoji jedna lijepa, mala galerija na dnu Uvale. Skupilo mi se fotografija, a imao sam potrebu negdje ih objaviti, pokazati. Svidjela mi se Flora zato što je malen prostor pa tako odabirem najbolje od najboljega i sviđa mi se zato što sam tu bio na svojoj prvoj izložbi uopće. Flora mi je otvorila tu neku umjetničku perspektivu pa je ova izložba kao neka 'zahvala' Flori. Moj nono (Josip Pino Trostmann op. a.) na katu ima atelje tako da sam bio kod njega gore, čak više nego dolje u samom izložbenom prostoru Flore. Za mene je nov osjećaj otvoriti vlastitu izložbu, zanima me kako će biti kad sve prođe, kako ću se onda osjećati, ali sam trenutno uzbuđen. Moj omiljeni motiv je moje okruženje u kojemu sam u tom trenutku. Na ovoj izložbi ima dosta motiva Trpnja, Pelješca i to je jedna ljetna destinacija na koju idem s prijateljima tako da su mi motivi mjesta koja su mi u dobrom pamćenju, mjesta na koja volim poći... Ali, iskreno, motiv mi nije uopće toliko važan koliko mi je važno da ta scena izgleda dobro. Najčešći motivi su mi flora i fauna, tu i tamo arhitektura, a pod 'faunom' mislim i na ljude. Svojim fotografijama bih ljudima htio pokazati da je lijepo mjesto na kojemu živimo, a pritom ne mislim na grad Dubrovnik, nego na Zemlju, na svijet. Želim pokazati da se vrijedi okrenuti, pričekati, gledati neku scenu neko vrijeme, pojasnio je Frka koji je izložbu uveličao glazbom pa donio i, kako sam veli, očev gramofon.

image
Božo Radić/Cropix

Zahvalio je umjetnik na pomoći oko postavljanja izložbe Svenu Klobučaru te Ivoni Vlašić. Program je podržan sredstvima Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture, a izložba se može pogledati do 10. ožujka svakim danom od 16 do 19 sati.

18. travanj 2024 11:31