StoryEditorOCM
KulturaEVO PRILIKE

Dubrovačke ljetne igre pozivaju mlade glazbenike da se prijave za sudjelovanje u europskom projektu #SYNERGY

Piše DV
10. listopada 2022. - 16:46
Dubrovačke ljetne igre pozivaju mlade glazbenike da se prijave za sudjelovanje u europskom projektu #SYNERGYDlji/

Dubrovačke ljetne igre pozivaju mlade glazbenike da se prijave za sudjelovanje na europskom projektu #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, sufinanciranom iz programa EU Kreativna Europa, a kroz koji će tijekom ljeta 2023. dobiti priliku blisko surađivati s dvanaest skladatelja iz šest projektnih zemalja na njihovim novoskladanim djelima koje će na kraju i izvoditi na velikoj festivalskoj turneji.

Jedinstvena je to prilika za mlade glazbenike u usponu da razviju svoje karijere, porade na mogućnostima umrežavanja i međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti te pokažu svoj talent i umijeće široj publici. Prijaviti se mogu punoljetni glazbenici s nekoliko godina iskustva u muziciranju te osnovnim znanjem engleskog jezika, a koji su građani neke od zemalja partnera na projektu ili imaju prebivalište u tim državama; sposobni putovati diljem regije tijekom svibnja i u periodu između 15. srpnja i 15. kolovoza 2023. godine te otvoreni za suradnju s drugim umjetnicima i partnerima. Instrumenti i ansambli koji se traže su: gudački (violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara), puhački (flauta, glas), s tipkama (klavir, harmonika) te gudački trio (violina, viola i violončelo) i klavirski trio (klavir, violina i violončelo ili klavir, violina i viola). Cjeloviti tekst poziva nalazi se na web stranici Dubrovačkih ljetnih igara.

Kandidate će odabrati neovisni Stručni žiri sastavljen od renomiranih stručnjaka klasične glazbe iz svih zemalja sudionica projekta, a rezultati će biti objavljeni na internetskim stranicama projekta i partnera te na društvenim mrežama do 31. prosinca 2022., dok će odabrani kandidati biti obaviješteni i direktno putem e-pošte.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.

24. travanj 2024 19:18