StoryEditorOCM
KulturaTEKST DINA PEŠUTA, REŽIJA IVANA PLAZIBATA

DUBROVAČKA PREMIJERA Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića zaigrala "Djeca recesije"

17. siječnja 2020. - 22:59
Na Velikoj sceni dubrovačkog teatra izvedena je predstava "Djeca recesije" Dina Pešuta u režiji Ivana Plazibata. Riječ je o koprodukciji Kazališta Marina Držića i kazališta PlayDrama iz Splita. Nakon praizvedbe 16. studenog 2019. na Sceni 55 u HNK Split, komad je doživio i dubrovačku premijeru.

U predstavi igraju Goran Marković, Ana Uršula Najev, Donat Zeko i Paola Kuvačić. Kostimografkinja je Ana Marin, autorsku glazbu potpisuje Saša Antić, za izbor glazbe zadužen je redatelj, a oblikovatelj svjetla je Siniša Jakovčević.  

- Nastao kao udaljeni odjek Albeejeva klasika “Tko se boji Virginije Woolf”, tekst “Djece recesije” na scenu donosi posve nov, suvremeni četverokut sastavljen od dvaju parova, unutar kojeg će se razviti neskladna slika ovovremenoga generacijskog sukoba. Dino Pešut još jednom obrađuje temu kojom se najčešće bavi u svojim tekstovima, a to je život mlade generacije koja već dva desetljeća odrasta u društvu cinizma i korupcije.Novi dramski tekst Dina Pešuta Djeca recesije, napisan za kazalište PlayDrama, priča je o dvije generacije, onoj koja ima i onoj koja nema. Drama je to o četvero ljudi u jednom splitskom stanu koji u iščekivanju nadolazeće apokalipse još jedne turističke sezone i još jedne Ultre nastoje očajnički svojim životima i svojoj boli dati neki smisao. Djeca recesije kao umjetnička gesta jest snažna figura bijesa; bijesa generacije koja ulazi u životnu utrku sa saznanjem da je jedina nagrada za prodaju duše malim bogovima kapitalizma ugovor na određeno na minimalcu i posao koji siše tijelo i dušu. Dok ne umreš. Od umora. Ili od tuge. Ali djeca recesije to već znaju. I oni dolaze, stoji u popratnom tekstu.

Također, dijelovi predstave sadrže scene koje neki gledatelji mogu smatrati uznemirujućim! Sadržaj je primjeren za +16 godina! Repriza djela na rasporedu je 17. siječnja s početkom u 19.30 sati.
24. rujan 2023 15:57