StoryEditorOCM
KulturaMJESEC HRVATSKE KNJIGE 2107

DRUŠTVO DUBROVAČKIH PISACA Osmi Literat u znaku sjećanja, ženske poezije i značajnih obljetnica

Piše PSD.
16. listopada 2017. - 22:12

U Saloči od zrcala predstavljen je osmi broj zbornika i godišnjaka Društva dubrovačkih pisaca. Uvodnu riječ imao je prvi čovjek Društva, Boris Njavro.Istaknuo je kako je "Literat" nešto najvažnije što radi Društvo. Promocijom je započelo obilježavanje "Mjeseca hrvatske knjige" koji traje od 15. listopada do 15. studenog, a u manifestaciju su se uključile Dubrovačke knjižnice.

- "Kum" godišnjaka je naš Davor Mojaš koji mu je dao i ime. Kroz osam brojeva smo obuhvatili preko 100 dubrovačkih autora te ono najznačajnije kada je u pitanju pisana riječ, kazao je Njavro.

Literat je uz Njavra predstavio i tajnik Društva Vinko Rožić. 

U novom "Literatu" popraćen je cijeli niz godišnjica, na primjer 50. obljetnica smrti slikara Antuna Masle ili 450. obljetnica smrti Marina Držića. Sadržaj je obogaćen i pjesmama budućih dubrovačkih pjesnikinja. Tako je jedna od njih, Barbara Klepić, pročitala svojih nekoliko uradaka. Isto je napravio i pjesnik Stanko Krnjić, a pročitan je tekst o Davoru Mojašu, ovogodišnjem laureatu Nagrade Grada Dubrovnika. 

U predstavljeni zbornik uvršten je tekst o Remizi povjesničarke umjetnosti Maje Nodari dok je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen napisao tekst o katedralnom župniku don Stanku Lasiću.

Glazbeni doprinos večeri dao je pjesnik Galaktički Vapaj, a pjesme su i ulomke čitali članovi Kazališne družine "Kolarin" Tajana Martić i Ante Tonći Đurković. bLu
 

25. travanj 2024 12:14