StoryEditorOCM
KulturaOSMA LAĐA LAZARETA

DRAGOM 600-GODIŠNJAKU ORLANDU, OD SRCA, NJEGOVI LEROVCI Premijerno izvedena predstava Captum fuit ilitiga predstava koju treba pogledati

Piše B. Lucić
3. studenog 2019. - 22:03

U osmoj lađi Lazareta, u onoj u kojoj je kazalište pronašlo svoje stanište, simpatizere, pobočnike i stvaratelje, u Lerovoj lađi, premijerno je izvedena predstava “Captum fuit ilitiga predstava o Orlandu” u produkciji Studentskog teatra Lero. Ovom inscenacijom su se i Lerovci pridružili obilježavanju 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa.

Djelo autorski zajedno potpisuju Marko Mijatović i Ivan Penović. Naime,  Mijatović je u ulozi redatelja, a Penović u ulozi dramaturga, oblikovatelj svjetla je Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografiju je priredio Mato Brnjić, a ilustracije Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav StankovićTeo BarišićDario GverovićMelko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili suNikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao ekskluzivni intervju.  

 

Zabavna i povijesnim podacima ispunjena predstava koja odstupa od dosadašnjeg ustaljenog Mojaševog pristupa na mladenački i duhovit način bavi se Orlandom, a obračunava se i izruguje svim dubrovačkim apsurdima vezanih uz kamenog viteza. Spominju se tako direktno i indirektno poneki lokalni dubrovački političari, brojne ozbiljne i smiješne zgode pa i odluke koje tjeraju gledatelja na smijeh, a zapravo su zabrinjavajuće i tužne. Predstava je to koja je, gledajući bijednu 70. festivalsku sezonu i uglavnom osrednje predstave iz Kazališta Marina Držića u posljednje vrijeme, pravo iznenađenje u okvirima pravog osvježenja. Lerovci, u svakom slučaju, mogu biti zadovoljni jer su dubrovačku kulturnu ponudu obogatili predstavom vrijednu gledanja, a javni prostor pitanjima vrijednih postavljanja (i rješavanja).  


- Predstava je nadahnuta višestoljetnom ustrajnošću ostanka i opstanka Orlanda i njegova stupa kao nijemih svjedoka burne dubrovačke prošlosti, ali i ništa manje složenije sadašnjosti. Raspadanje Orlanda možemo promatrati kao svojevrsni prikaz raspada života unutar zidina, dok ideje o postavljanju falsog stupa možemo interpretirati kao puštanje umjetnih lutki u zamjenu za građane koji su nekad ispunjali gradske ulice. (...) U predstavi se u prvom dijelu spominju odluke bitne za izgradnju Orlandova stupa, da bi u drugom dijelu Orlando bio sam taj koji za sebe donosi odluke. Unatoč vlastima koje ga zatvaraju prvo u false zidove, a zatim odvode u muzej, Orlando, shvaćajući da mu u današnjem Dubrovniku više nema mjesta, donosi odluku o odlasku. Srećom, to je ipak samo predstava. O pravom Orlandu, onom kamenom, koji je još uvijek, nadamo se, na istom mjestu - još uvijek odlučujemo sami mi. Na sreću ili na žalost. Hoćemo li ga zadržati ili maknuti, o tome tek trebamo odlučiti. A to je tek jedna u nizu odluka koje tek kao društvo imamo donijeti. Jesmo li kao društvo sagnjili pod lakom zaradom ili smo ipak još uvijek dovoljno zreli da po uzoru na ondašnju Republiku donosimo nove odluke u korist očuvanja Grada živim? - zapitao se Mijatović u popratnom tekstu.

Inače, posljednji put je Mijatović bio u ulozi redatelja lani kada je početkom lipnja 2018. premijerno prikazana predstava "Sunce je zašlo" Dubravka Škurle u izvedbi Lerovaca a u Mijatovićevoj režiji.  

- Ova predstava nastala je povodom šestote obljetnice postavljanja Orlandova kipa te kroz današnju situaciju, u kojoj taj kip više direktno i ne vidimo, opisuje i propituje vjerodostojnost njegove povijesti. U komičkom tonu, iz perspektive mladih koji se ne zamaraju godinama i imenima iz prošlosti predstava se zapravo više fokusira na današnji odnos prema ostavštini nego što stavlja fokus na izlaganje onoga što već svi donekle o Orlandu znamo. Posebno inspirirana događajima vezanim uz kip, te njegovim sve lošijim stanjem, predstava pokušava uklopiti misli raznih dubrovačkih autora, povijesnih spisa te originalnih komičkih dramskih situacija, pokušavajući tako prilagoditi se dinamici i narativima kakve ovaj grad u svojoj vrevi već sam nameće. Orlanda ne primjećujemo dok je još tu, kada ga postavimo iza zavjese vidljiv je taj prostor nešto više. Želimo li znati kako ćemo se osjećati ako jedan dan više ne bude tog zaštitnika grada i dijela naše svakodnevice, zapisao je Penović.
 

Repriza predstave na rasporedu je 4. studenog s početkom u 19.30 sati, također u osmoj lađi, a komad je ostvaren uz potporu Grada Dubrovnika kao dio projekta “2019. bLu

25. travanj 2024 11:46