StoryEditorOCM
KulturaUtjecaj inflacije i nove valute na kulturnjake

Donosimo pregled cijena u eurima: članarina u knjižnici i predstave u teatru i na Igrama bit će malo skuplje, koncerti ‘mrvicu’ jeftiniji, a filmoljupci zasad mogu biti mirni...

Piše Bruno Lucić
27. siječnja 2023. - 11:47

Korona se smirila, financijsko stanje popravilo, djelatnicima u kulturi rast će plaće, ali će 2023. ipak biti izazovna godina. Inflacija, posebno poskupljenje energenata, itekako će utjecati na kulturni kalendar u ovoj godini, a pitanje je hoće li se cijene ulaznica za kulturne ustanove zaokruživati ili će ostati iste kao i prije uvođenja eura.

Nove cijene ulaznica

U najstarijoj, najvažnijoj i najvećoj dubrovačkoj kulturnoj ustanovi, Dubrovačkim muzejima, uvjereni su kako će u 2023. ostvariti sve planirane programe jer su sredstva osigurana u proračunu Grada Dubrovnika.

image

Zajednička ulaznica muzeja i galerija Grada Dubrovnika obuhvaća: Etnografski muzej, Dom Marina Držića, Kulturno-povijesni muzej, Galeriju Dulčić Masle Pulitika, Pomorski muzej, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Atelijer Pulitika

Božo Radić/Cropix

- Ovogodišnju Noć muzeja 27. siječnja Dubrovački muzeji posvetit će Mihu Pracatu čiju smo 500. obljetnicu rođenja proslavili prošle godine, a središnjom izložbom obilježit će i 130. obljetnicu otkrivanja spomenika dubrovačkom baroknom pjesniku Ivanu Gunduliću. I ove godine nastavljamo s obilježavanjem 150. obljetnice otvaranja Muzeja za javnost te će predstaviti najvrjednije predmete iz njihovog bogatog fundusa, ističu iz Muzeja te se osvrću na cjenik:

- U dogovoru s osnivačem, predložene su nove cijene ulaznica za devet kulturnih institucija Grada Dubrovnika. Upravno vijeće Dubrovačkih muzeja 25. listopada 2022. ih je usvojilo, a primjenjivati su se počele od 1. siječnja 2023. Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja, napominju iz te kulturne ustanove.

U Festivalskoj palači i dalje traje oporavak od korone.

- Do ove inflacije došlo je prije nego što smo se uspjeli oporaviti od negativnih utjecaja pandemije. Prihodi Igara su i dalje smanjeni, a inflacija dovodi do povećanja gotovo svih produkcijskih troškova: honorara, smještaja i transfera, tehničkih troškova, tiska i dijela marketinških troškova. No, nikako nećemo raditi kompromis oko kvalitete, tako publika na 74. Igrama može očekivati manji broj, ali visoko kvalitetnih programa, najavljuju iz Igara ističući kako će se cijene ulaznica za programe Dubrovačkih ljetnih igara ovog ljeta povećati, ponajviše zbog inflacije.

image

Prizor s predstave "Krvava svadba", Dubrovačke ljetne igre, 2022.

Bozo Radic/Cropix

- No, uvest će se razni popusti Dubrovčanima. Podsjećamo da su cijene ulaznica zadnje tri godine bile smanjene zbog pandemijskih okolnosti, no povratkom međunarodne publike i uglednih inozemnih umjetnika te slijedeći cjenovnu praksu svih velikih europskih festivala, uz navedenu inflaciju, ne možemo ostati na razini prošlih godina. Cijene i program bit će objavljeni početkom veljače kad će biti predstavljen i program 74. Igara, pojašanjavaju iz Festivalske palače.

Za Dubrovački simfonijski orkestar koji je početkom godine dobio i novog ravnatelja Slobodana Begića najvažniji projekt u ovoj godini bit će uključivanje DSO-a u Europske fondove, a prva realizacija je između Orkestra, orkestra u Budimpešti i Muzičke akademije Sarajevo.

image

Ni cijene ulaznica DSO-a nisu prošle neokrznuto

DSO

- Sigurno je da će doći do poskupljenja, poglavito energenata, što će značiti i povećane troškove u prijevozu, bitan element za gostujuće dirigente i soliste. Moramo u startu ići na maksimalne uštede kako bi do kraja sezone rasteretili proračun. Cijene ulaznica u načelu ostaju iste. Neke će čak i pojeftiniti. To je slučaj s ulaznicom od 100 kuna koja će biti 13 eura. Ulaznica od 200 kuna također će pojeftiniti i bit će 26,50 eura. Ulaznice od dosadašnjih 250 kuna će nešto poskupjeti i sada će stajati 33,50 eura, pojašnjava Begić.

Poskupljenjima nema kraja

Najvažniji projekti Dubrovačkih knjižnica u 2023. su godišnje manifestacije: Noć knjige (23. travnja), Mjesec hrvatskog jezika (21. veljače – 17. ožujka) i Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) te 14. savjetovanje za narodne knjižnice (10/2023) u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Hrvatskog knjižničarskog društva te Dubrovačkih knjižnica i Knjižničarskog društva Dubrovnik kao domaćina i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

image
Vedran Levi/Dubrovačke Knjižnice

- Poskupljenja osjećamo još od ljeta 2022. i ona, barem zasad, nisu vezana uz uvođenje eura, ali jesu uz krizu uvjetovanu ratom u Europi. Hoće li se uvođenje eura odraziti na poskupljenja tek trebamo vidjeti. Već sredinom prošle godine naglo je sve poskupjelo, a neke cijene su se i udvostručile. Programe smo planirali, posložili okvirne troškove, a ako dođe do značajnijih poskupljenja, smanjit ćemo broj programa, fokusirati se na lokalne autore, komentira ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić koja dodaje:

- Dubrovačke knjižnice odlučile su se, i neovisno od uvođenja eura, povećati članarinu. Dosadašnja članarina od 10 kuna nije bila dostatna ni za pokrivanje troškova same iskaznice. Od 1. siječnja 2023. redovna godišnja članarina iznosi 7 eura, a članarina s popustom 2 eura (stanovnici Grada, studenti UNIDU, RIT i korisnici socijalne iskaznice) i u rangu su najnižih u RH. Za iznos od 7 euro odnosno 2 eura godišnje naši članovi se mogu služiti svim knjižnicama iz sastava Dubrovačkih knjižnica, a to su Znanstvena knjižnica i Narodna knjižnica Grad sa svojim ograncima u Gružu, Lapadu, Mokošici, Cavtatu, Trpnju i na Montovjerni. Cijene zakasnine smanjene su i umjesto 1 kune sad iznose 0,10 eura, podcrtava Bjelokosić.

Kazalište Marina Držića konferencijom za medije za ovu je godinu najavilo šest premijernih naslova. Ravnatelj dubrovačkog teatra Paolo Tišljarić kazao je kako je 2022. za Kazalište bila izuzetno uspješna te da se po prihodu i po broju prodanih ulaznica teatar znatno približio 2019.

image

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić

Božo Radić/Cropix

- Više od 12 tisuća gledatelja bilo je u protekloj godini, mislim da je to stvarno laskav broj. Uvijek sam naglašavao važnost koprodukcija i suradnji, a imamo ih nekoliko. Koprodukcije omogućavaju da kazališta, bilo iz manjih, bilo iz većih gradova, surađuju i da ujedine svoje budžete i umjetničke potencijale te da naprave zanimljivu predstavu koja onda ima svoj duži i bogatiji kazališni život. Redovna cijena ulaznica za kazalište Marina Držića iznosit će 8 eura (dakle, bit će 28 lipa skuplja nego dosad), ističe Tišljarić.

U Umjetničkoj galeriji nadaju se kako će bez poteškoća realizirati program, a u prošloj godini su osjetili poskupljenje energenata i inflaciju.

- Najvećim se dijelom reflektirala kroz izdavačku djelatnost Umjetničke galerije Dubrovnik, odnosno tisak kataloga i monografija, a riječ je o stalnom porastu cijene papira. Preostaje nam vidjeti hoće li doći do stabiliziranja tržišta i cijena papira ili će i dalje rasti, a što će u konačnici zasigurno utjecati na naš rad, ističe ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina.

image

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina

Zvonko Pavić/Cropix

- Projekti koji će u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obilježiti 2023. godinu su retrospektivna izložba dubrovačkog umjetnika Josipa Trostmanna, s kojom ćemo obilježiti 65 godina Trostmannovog stvaranja i djelovanja a koja će prvi put imati i osvrt na Trostmannov pedagoški rad, te međunarodna izložba suvremenog turskog umjetnika Ekrema Yalcindaga.

I filmovima skočila cijena

Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk napominje kako ta ustanova ove godine obilježava 15. godišnjicu djelovanja u neobnovljenoj tvrđavi Imperijal.

- U sklopu Muzejskog programa “15 godina MDRD”, bit će priređena autorska izložba “Petnaest godina Muzeja u tvrđavi Imperijal”, koja se planira prezentirati javnosti na 15. obljetnicu otvaranja izložbe “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. -1995.” 5. kolovoza 2023. godine, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Jednako tako, u sklopu istog muzejskog programa “15 godina MDRD”, ostvarit će se međumuzejska suradnja s Muzejima Grada Karlovca – Muzejom Domovinskog rata - Karlovac Turanj, razmjenom izložbi, najavljuje ravnateljica.

image

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

Zbog situacije oko dizanja cijena za ovu godinu predvidjeli su povećanja troškova u redovnoj djelatnosti Muzeja, a cijene ulaznica ostale su iste.

Za Linđovce će u 2023. najvažnije biti unapređenje programa kroz nove dvije koreografije tamošnjeg umjetničkog direktora Andrije Ivančana i nove glazbene brojeve.

- Nastavljamo rad na poboljšanju vokalno-instrumentalnog dijela programa kroz samostalne koncerte i gostovanja uz nastavak tradicije rada s djecom koji nam se pridružuju već od devete godine života pristupajući programu Linđovo blago, ističe ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak.

image

Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo

Božo Radić/Cropix

Cijena Linđovih redovnih nastupa utorkom i petkom tijekom sezone, osim za vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara, iznosit će 25 eura. Za sve stanovnike Županije ovi su Linđovi nastupi besplatni.

Državni arhiv u Dubrovniku

Obnova palače odnosno konstrukcijska sanacija Sponze najvažniji je projekt Državnog arhiva u Dubrovniku, a naglašava ravnateljica Nikolina Pozniak kako od 1979. nije bilo intervencija nad Sponzom u smislu obnove i održavanja. Sanacija bi se trebali okončati početkom jeseni.

- Sve navedeno, u načelu, nema poseban utjecaj na naše redovne aktivnosti i plan programskih aktivnosti. Nešto skuplja od planiranog je tek nabava arhivskih kutija zbog poskupljenja ljepenke i papira na međunarodnim tržištima. Cijene za korisnike arhivskog gradiva Državnog arhiva u Dubrovniku neće se mijenjati. I cijene najma atrija palače Sponza ostaju iste jer je dosta rezervacija zaprimljenih i prebačenih od vremena korone pa ne bi bilo fer ad hoc mijenjati cijene niti zbog nove valute, poručuje Pozniak.

Ulaznica za razgledavanje Atrija (za vrijeme izložbi od 1.5. do 31.10.) za grupne najave 10 i više posjetitelja - 1,33 €

Ulaznica za razgledavanje Atrija (za vrijeme izložbi od 1.5.do 31.10.) za grupne najave sa min 15 posjetitelja-voucher - 1,06 €

Usluge izrade preslika na papiru: format A4, crno bijeli ispis korisničke kvalitete (mikroštampač, fotokopirni stroj, laserski) - 0,27 €

Korištenje prostora i imovine:

Za kulturno-znanstvene manifestacije - prostor Čitaonica (Sponza, Ex vojarna) - korištenje u trajanju do 3 sata - 530,89 € + PDV

Ostali prigodni prostori Prostor Zlatarska i Atrij - korištenje u trajanju do 3 sata - 199,08 € + PDV

Za organiziranje svečanih prijema Prostor Atrija (s pratećim prostorijama) Korištenje u trajanju do 2 sata - 796,34 € + PDV

Za kulturno-znanstvene manifestacije Prostor Čitaonica (Sponza, Ex vojarna) - korištenje u trajanju do 3 sata - 530,89 € + PDV

Postavljanje izložbi u prostoru Atrija (14 dana) - 132,72 € + PDV

image

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak

Tonći Plazibat/Cropix

Ana Čučević, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja, kao najznačajniji program u 2023. izdvaja izložbu “Držićev životinjski svijet” kojom će se predstavit životinje u književnom stvaralaštvu Marina Držića. Realizirat će se u suradnji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Doma Marina Držića, u izložbenom prostoru PMD-a.

- Obuhvatit će Držićeve drame u kojima se spominje najviše životinja: “Dundo Maroje”, “Grižula” i “Tirena”. Interpretacija životinjskog svijeta u određenom djelu postići će se izlaganjem eksponata životinja iz fundusa Prirodoslovnog muzeja, likovnim prikazom ambijenata u kojem se odigrava pojedina drama, te pratećim tekstovima na informativnim panoima. Uz to će se izložiti i preparirana vidra, životinja prema kojoj je Držić dobio nadimak. U 2023. planirana je realizacija sedam programa, navodi Čučević.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dubrovački sineasti neće osjetiti promjene, bar zasad.

- Konvertirali smo cijene iz kuna u euro po fiksnom tečaju, a odustali smo od zaokruživanja cijena. Kao ustanova smo u specifičnoj situaciji jer se dnevno bavimo komercijalnom djelatnošću - prikazivanjem filmova, dakle, kupujemo proizvode na tržištu filmova i prodajemo ih unutar naših kino dvorana. S novom godinom, distributeri su povećali cijene, pa smo sad u još većem minusu tako da ćemo kroz dogledno vrijeme, a u suradnji s našim osnivačem, Gradom Dubrovnikom, nastojati cijene korigirati na razinu da ne budemo u direktnom gubitku. Mi u odnosu na određene ustanove u kulturi nemamo vlastitu produkciju, nego svaki dan prikazujemo ono što kupujemo. Najveći gubitak nam stvaraju povlaštene kino ulaznice, pa tako stanovnici povijesne jezgre i svi studenti s prebivalištem na području cijele Republike Hrvatske imaju besplatan ulaz, posjetitelji uz važeći Libertasov mjesečni pokaz plaćaju ulaznicu 10 kuna odnosno 1,33 eura, a svi ostali građani 25 kuna odnosno 3,32 eura, kaže ravnatelj Kinematografa Dubrovnik Nikša Konsuo.

Najviše pati izdavačka djelatnost

Najvažniji projekt Doma Marina Držića u 2023. je nova stalna izložba pod nazivom “Držićeve životne pozornice”, odgođena zbog pandemijskih okolnosti:

image

Porast cijene papira utjecat će na izdavačku djelatnost

Vedran Levi/Cropix

- Budući da su se sada stekli uvjeti za realizaciju ovog projekta, krenuli smo s tehničkim radovima na postavljanju nove stalne izložbe te će ustanova biti zatvorena za posjetitelje do 26. siječnja. Novi izgled Doma javnost će prvi put vidjeti na manifestaciji Noć muzeja, 27. siječnja. Cilj nove stalne izložbe Doma Marina Držića je da svim posjetiteljima kronološki ispriča priču o zanimljivom životu Marina Držića, prezentira sva njegova djela i istakne njegov značaj ne samo u okviru hrvatske, već i svjetske književnosti te dočara razdoblje renesanse u kojem je živio i stvarao, pojašnjava ravnatelj najmanje dubrovačke kulturne ustanove, Nikša Matić i dodaje kako porast cijene papira najviše utječe na izdavačku djelatnost ustanove (knjige i katalozi izložbi).

Cijene u eurima

Zajednička ulaznica muzeja i galerija Grada Dubrovnika (Etnografski muzej, Dom Marina Držića, Kulturno-povijesni muzej, Galerija Dulčić Masle Pulitika, Pomorski muzej, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin, Umjetnička galerija Dubrovnik, Atelijer Pulitika)

Individualni posjetitelji - 20 €

Agencijska/grupna ulaznica - 15 €

Učenici/studenti - 8 €

Knežev dvor - 15 €

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina - besplatan ulaz

Agencijske cijene za Dubrovačke muzeje

Jedan muzej - 10 €

Dva muzeja - 15 €

Tri muzeja - 20 €

Učenici-Studenti

Jedan muzej - 6 €

Dva i tri muzeja - 8 €

Dubrovački simfonijski orkestar

Ulaznice - 13 €; 26,50 € i 33,50€

Kazalište Marina Držića

Ulaznica - 8 eura

Dubrovačke knjižnice

Redovna godišnja članarina - 7 €

Članarina s popustom - 2 €

Zakasnina po danu - 0,10 €

Muzej Domovinskog rata

Odrasli - 3,98 €

Učenici i studenti - 1.99 €

Djeca (mlađa od 12 godina) - besplatan ulaz

Hrvatski umirovljenici - 1.99 €

Folklorni ansambl Linđo

Cijena nastupa - 25 €

Kinematografi Dubrovnik

Ulaznica uz važeći pokaz - 1,33 €

Ulaznica - 3,32 €

25. travanj 2024 08:07