StoryEditorOCM
KulturaSPOR OKO FLORINOG DOMA U LAPADU

Dok dubrovački likovnjaci prikupljaju novac da zatvore poglavlje o uknjiženju Galerije Flora, iz zagrebačkog Meštrovićeva paviljona stigla tužba! No ‘gospari‘ su iz Zagreba dobili i podršku

Piše Bruno Lucić
19. svibnja 2022. - 19:54

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik u travnju 2021. i formalno je preuzela vlasništvo nad Galerijom Flora. No, ostali su troškovi uknjižbe koje treba podmiriti pa je tako HDLU Dubrovnik organizirao prodajne izložbe "For I have known them all already, known them all" ("Za one koje sam poznavao, a poznavao sam ih sve"), kao i nedavnu izložbu "Tri za deset". Umjetnici su donirali svoja djela koja su potom izložena, a posjetitelji su ih mogli kupiti na licu mjesta, a sva sredstva usmjerena su za podmirenje poreznog nameta.

Prilikom otvaranja izložbe "Tri za deset" krajem travnja, dopredsjednica HDLU Dubrovnik Ivana Pegan otkrila je kako je prikupljeno nešto više od 20, a da je potrebno prikupiti još 110 tisuća kuna.

image
Tonći Plazibat/Cropix

No, na preuzimanje Galerije Flora ne gledaju svi blagonaklono, uslijedila je tužba Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Meštrovićevog paviljona koje osporava preuzimanje vlasništva nad Florinim domom, a sudski proces je u tijeku. U obranu kolega iz Dubrovnika, stali su umjetnici iz glavnog grada.

- HDLU Zagreb ovom prilikom želi napomenuti da oštro osuđujemo pokretanje sudskog postupka protiv kolega iz HDLU Dubrovnik, od toga se distanciramo i s tim nemamo nikakve veze - naš HDLU Zagreb se kao nezavisno društvo zagrebačkih likovnih umjetnika 2015. potpuno odvojio od HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona. Naš je stav oduvijek bio i da se sva imovina HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona treba pravedno raspodijeliti između svih danas postojećih gradskih i županijskih HDLU-ova, kojih ukupno ima deset. Također, mi u HDLU Zagreb smatramo da Meštrovićev paviljon trebaju koristiti svi postojeći HDLU-ovi iz svih gradova, a ne samo HDLU od Ivane Andabake i Tomislava Buntaka, koji su u mandatu sadašnje ministrice kulture i medija dobili pravo korištenja Meštrovićevog paviljona bez javnog natječaja, na netransparentan način, tako da su svi drugi HDLU-ovi bili isključeni iz tog procesa, a o čemu ćemo i dalje nastaviti pisati nadležnim ministarstvima i ustrajavati u tome da svi HDLU-ovi imaju pravo na podjelu zajedničke imovine, ističu iz HDLU Zagreb te nastavljaju:

- Podržavamo kolege iz HDLU Dubrovnika i njihovo vlasništvo nad Florinim domom u Dubrovniku, te oštro osuđujemo agresivnu politiku koju provodi HDLU iz Meštrovićevog paviljona prema drugim HDLU-ovima - i mi sami iz HDLU Zagreb dobro smo to osjetili na svojoj koži, kada je dotična ravnateljica iz Meštrovićevog paviljona pisala 'prijeteće' dopise umjetnicima da se moraju ispisati iz naše udruge, čime je narušavala njihovo ustavno pravo na udruživanje, a sad je očito na red došao i HDLU Dubrovnik. Pokušaji Andabakinog i Buntakovog HDLU-a da budu neka 'nad-udruga' koja će uskraćivati prava svim drugim HDLU-ovima i njihovim članovima već neko vrijeme su vrlo zabrinjavajući kad je u pitanju sloboda umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj i žalosno je što ravnateljicu Andabaku podržavaju i neki profesori sa ALU Zagreb, ne videći ništa sporno u toj privatizaciji Meštrovićevog paviljona na štetu svih hrvatskih likovnih umjetnika i svih ostalih HDLU-ova, ističu u očitovanju koje potpisuje predsjednica HDLU Zagreb Krešimira Gojanović.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Iz HDLU napominju kako je njihovo knjiženje na Florin dom punopravno.

- Navodi HDLU- a iz Zagreba su naravno neistiniti i na sudu ćemo ih i osporiti, a za sada ne bi sa informacijama izlazili u javnost dok o spomenutoj stvari ne usuglasimo stavove Upravnog vijeća. HDLU Zagreb zahvaljujemo na podršci i slažemo se sa njihovom osudom postupka HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona, komentirala je predsjednica HDLU Dubrovnik, Dorinda Bulić Čotić.

Inače, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik više desetljeća brine o Florinom domu. 2005. preuređena je galerija, a proteklih osam godina uređen je ured i arhiva, prostor za smještaj gostujućih umjetnika, fasada cijele zgrade, a prošle godine su umjetnici započeli i uređenje medijateke. Već prije se HDLU iz Zagreba uknjižio na Florin dom, točnije 2006., što je poništeno a zgrada je vraćena u društveno vlasništvo. Općinski sud u Dubrovniku dozvolio je uknjižbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik na Florin dom. HDLU Dubrovnik je u zgradi djelovao sukladno oporuci Flore Jakšić te je Sud zaključio kako je HDLU pošteni posjednik nekretnine od 1974. godine do danas, te da je temeljem dosjelosti stekao pravo vlasništva. Također, zgradu za potrebe svog ateljea koristi i dubrovački likovni umjetnik Josip Pino Trostmann.

20. travanj 2024 16:07