StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK U POZNO LJETO

Dirigent Marc Tardue i pijanistica Jasminka Stančul s DSO-om

Piše dv Foto: Željko Tutnjević
20. rujna 2017. - 10:15

Dubrovački simfonijski orkestar u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto u utorak, u atriju Kneževu dvoru održao je koncert, po prvi put pod dirigentskom palicom Marca Tardue, a kao solistica nastupila je pijanistica Jasminka Stančul. Na programu su bili Mozartov Klavirski koncert br. 9 u Es duru i Bizetova Simfonija u C duru.

Dirigent Marc Tardue rođen je u SAD-u, a tijekom svoje karijere nagrađivan je brojnim prestižnim nagradama, kao što su nagrada Međunarodnog natjecanja CIEM "Ernest Ansermet" za dirigente te prestižna "Swiss Prize". Bio je glazbeni direktor francuskog Ensemble Instrumental de Grenoble, švicarskog Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique de Bienn, portugalskog Orquestra Nacional do Porto, a gostovao je kod brojnih europskih orkestara i na brojnim festivalima. Francuska vlada nagradila je titulom "Chevalier des Arts et Lettres" za izvanredna umjetnička postignuća, Portugalsko ministarstvo kulture nagradom Medalha de Mérito Cultural, a Armensko ministarstvo kulture Gold Medal Diplomom za značajn doprinos razvoju kulturnih odnosa između Njemačke i Armenije.

Istaknuta pijanistica Jasminka Stančul nakon Akademije umjetnosti u Novom Sadu nastavila je svoje obrazovanje na Glazbenom konzervatoriju u Beču i Ženevi. Godine 1989. na međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču osvojila je prvu nagradu nakon čega nastavlja živjeti i stvarati u Beču te blisko surađivati s Bečkim gudačkim kvartetom. Svirala je s Bečkom filharmonijom, orkestrom "Mozarteum“ i "Bruckner“ iz Linza, Pariškim simfonijskim orkestrom i brojnim drugim uglednim orkestrima te s cijenjenim dirigentima.

19. travanj 2024 22:35