StoryEditorOCM
KulturaPOČINJE 7. FESTIVAL OD RIČI – ŠUŠUR!

Čitaj aktivno! Na Korčulu stižu Nikolaidis, Matejčić, Veličković i Tratnik

Piše Dora Mikelić Foto: Boris Kovačev/Hanza media, Dora Mikelić, Željko Tutnjević
29. srpnja 2018. - 19:47

Nekoliko je ljetnih događaja na otoku za koje možemo reći da obilježe korčulanske vruće noći, a jedan od njih je već tradicionalni festival od riči ŠUŠUR!, koji će nas ove godine, 3. kolovoza, počastiti književnom večeri na temu kako ČITATI AKTIVNO!

Pet šušureta – Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević, iz Zagreba, Splita i Beograda, okupljene u udrugu kulturne akcije KULA, redom zaljubljenice u Korčulu i pisanu riječ, u želji da uzburkaju more i brodove, te da otjeraju letargiju i komarce, osmislile su festival od riči na kojem svake godine poznati književnici, novinari, publicisti, glumci, glazbenici i umjetnici iz regije kritički obrađuju određenu temu. U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina, ŠUŠUR! Festival od riči će u svom sedmom izdanju podsjetiti okupljnu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila '68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezulata požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika, a sve pod nazivom ČITAJ AKTIVNO!

Tijekom 1968. dogodili su se prosvjedi koji su uzdrmali vojne i birokratske elite ondašnjeg Istočnog i Zapadnog bloka. Mladež tadašnje Jugoslavije također je podjednakim intenzitetom reagirala na društvene promjene. Prosvjedi u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli su određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde. Kao odgovor na polarizirane odnose između  istoka i zapada, socijalizma i kapitalizma, kao i sam Hladni rat, djelovao je i Praxis, korčulanska ljetna filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma te pod utjecajem frankfurtske škole kritičke teorije. Aktivno sudjelujući u zazivanju društvenih promjena i prilika da do njih dođe, intelektualna mladež sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj povijesti. 

U odnosu na ova značajna povijesna zbivanja i utjecaj na društvo koji su ostvarila i još uvijek ostvaruju, ove godine, ŠUŠUR! Festival od riči, okuplja regionalne autorice i autore čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažira čitateljice i čitatelje, i motivira ih na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.
 
Trećeg kolovoza, s početkom u 21 sat, osvježenje u lijepim riječima i večernjem povjetarcu potražit će publika svih uzrasta i raznih nacionalnih pripadnosti. U kamenom krilu Ljetnog kina publici će se predstaviti Andrej Nikolaidis, bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost ,,Meša Selimović” za roman ,,Mađarska rečenica”, za 2016. godinu;  Barbara Matejčić, višestruko nagrađivana hrvatska slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava; Nenad Veličković, bosanskohercegovački pisac i kolumnist, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojem radu aktivno tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzana Tratnik, slovenska književnica, prevoditeljica, aktivistkinja, autorica više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica najprestižnije slovenske nagrade za književnost koju dodjeljuje Prešernova fondacija. 

Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči je podržala europska književna mreža TRADUKI, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Korčule, a partneri projekta su udruga BLOCKFREI iz Beča i Centar za Kulturu Korčula.
Nakon cjelovečernjeg književnog programa, već tradicionalno, uslijedit će ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda. 
 

23. travanj 2024 16:33