StoryEditorOCM
KulturaJEDNOSTAVNA ČESTITKA

Atrij Umjetničke galerije: postavljena instalacija "Mir" dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović

Piše Dv
13. prosinca 2021. - 12:59

U atriju Umjetničke galerije Dubrovnik postavljena je instalacija dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović pod nazivom "Mir" 2021.

QR (Quick Response) kôd je matrični barkôd, dvodimenzionalni tip kôda koji se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. Zbog brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka postao je popularan i nailazimo na njih posvuda. Skeniranjem korisnik dolazi do raznih informacija te se danas proizvode mobilni telefoni koji u sebi imaju aplikaciju za iščitavanje. Autorica ga slika|izrađuje u crvenoj boji kao krinku za poruku koja je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku: Mirni blagdani i godina nova. | A peaceful holiday and new year.

Ona kôd uvlači i postavlja unutar prozirnog pleksiglasa kao trajnu vrijednost. Štiti ga i zaklanja da bi time naglasila njegovu suštinsku bitnost. Riječ je o tome da vanjština profinjeno skriva nutrinu. Misao se upućuje i rastvara svijetu posredstvom tehnologije. Umjetnica piše: Čestitku mira prenosim ‘strojno’, na daljinu ‘bezkontaktno’, neizvjesno. Markira se otuđenje.

Rad se uspostavlja kao sustav komunikacije koja je šifrirana. Simplificirani zapis je istinska pacifistička želja. Svima je isto upućena. Time se potvrđuje da u svako ljudskom biću egzistira univerzalni mir.

Crveno označava osnovni simbol životne snage, središnju vatru čovjeka i zemlje. Utjelovljuje slobodu i pobjedu Erosa. Platon u Gozbi daje Erosu prije svega značenje - čiste, duhovne i netjelesne ljubavi. 

Boja označava najdublju povezanost s principima života, za mnoge narode je prva. U radu se, osim navedenog, njome simbolizira život i iskrenost, napisala je viša kustosica UGD, Petra Golušić.

19. travanj 2024 17:16