StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA |

ATOMI I MOLEKULE ŽIVOTA Akademski kipar Ivan Kujundžić otvorio prvu samostalnu izložbu u Dubrovniku

Piše bruno lucić
29. lipnja 2021. - 21:49

U atriju palače Sponza otvorena je izložba „Atomi i molekule života“ akademskog kipara Ivana Kujundžića. Okupljene je pozdravila ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovnika Nikolina Pozniak.

- Državni arhiv zaista ima čast ugostiti akademskog kipara gospodina Kujundžića u našem prostoru gdje vidimo kako upravo njegov izričaj atoma i molekula života u biti zaista pristaju prostoru palače Sponza gdje ovi atomi vrlo fluidno plove atrijom palače Sponza, kazala je Pozniak.

image
Bozo Radic/Cropix

Umjetnik je istaknuo kako mu je drago izlagati u gradu te možda otvoriti "izlagačko ljeto u Dubrovniku".

- Odazvao sam se na poziv ravnateljice i ovo je moja prva samostalna izložba u Dubrovniku i veseli me posebice što mi se čini da je prva ove naravi. Radi se o jednog umjetničko-znanstvenoj izložbi koja popularizira ili se prožima kroz znanost i umjetnost, to je tema molekula i atoma koja je možda ovako nesvakidašnja, ali se meni učinila zanimljiva tako da sam s nekolicinom svojih prijatelja akademika malo razmišljao o tim molekulama u likovnom smislu i u tom smislu ih i oblikovao neopterećen nekim zakonitostima molekula, njihovih spojeva. Iako imaju neku živu analogiju, možda je malo neobična ta molekula H20 koja je na 104,5 ili 104,9 stupnjeva, ja sam se malo poigrao i malo sam je izravnao, igrao sam se malo s njom. Naravno, tu je i molekula benzena C6H6 tako da smo se u tom smislu igrali ili razgovarali, znanstvenici i ja kao umjetnik. Bilo je teško u ovim neprilikama doći u Dubrovnik iz Zagreba, bilo je teško izorganizirati se, ali jako sam ponosan i zadovoljan, rekao je Kujundžić koji pri izradi svojih radova koristi aluminij, drvo, ali i kamen.  

image
Bozo Radic/Cropix

- Svi mi koji smo bili loši iz kemije imali smo neki kompleks i želju da se u tom smislu vratimo, popravimo ili dobijemo neku dobru ocjenu. Volim poći razgovarati sa svojim profesorima na ovu temu. Mislim da me prije svega privukla likovnost tih molekula, to gibanje, ali je zanimljiva ta igra, upravo ta igra i taj nemir podsjećaju me na jedan umjetnički nemir, a zapravo je to sloboda, možda jedan bijeg u kozmos, u kozmos arta. Znanstvenici su ugodno iznenađeni, ima nekih koji bi željeli da to bude posve striktno, precizno, ali umjetnost se igra s oblicima, formama i sadržajima tako da sam i ja tu nastojao biti jedan zaigrani umjetnik, htio sam se zaigrati s atomima i molekulama, koliko sam uspio, to će reći publika, rekao je umjetnik te najavio i nastavak ciklusa. 

Otkrio je kako je izložba nastala do samog postavljanja pa je tako jednu instalaciju napravio u Sponzi, a izrazio je želju da jedno njegovo djelo krasi neki park ili trg u Dubrovniku.

image
Bozo Radic/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je kultura živost svega, te da se nakon 15 mjeseci korone vraća život u Grad, kao i to da od kulture sve počinje. Zahvalio je akademskom kiparu na dolasku te otvorio izložbu koja ostaje dostupna javnosti do 9. srpnja.

25. travanj 2024 04:30