StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR S PROČELNICOM UPRAVNOG ODJELA ZA KULTURU I BAŠTINU GRADA DUBROVNIKA

ANA HILJE Možemo se ponositi, za kulturu po stanovniku izdvajamo najviše u Hrvatskoj

30. rujna 2019. - 15:57

Bez obzira na promjenu gradske vlasti, ostali ste na čelu Upravnog odjela za kulturu i baštinu. Kako uspoređujete kulturnu politiku sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika?

Kultura je, uz našu naslijeđenu materijalnu baštinu, najveći brend Dubrovnika, a financijska i logistička podrška gradske vlasti koja razumije i cijeni njezin značaj je od najveće dobrobiti za kulturu. Gradonačelnici se nikad ne miješaju u program, to im je svima uvijek bilo zajedničko. Svaki gradonačelnik s kojim sam imala prigodu dosad surađivati ima svoj stil komuniciranja, ali su svi svjesni važnosti kulture za Dubrovnik te se stalno trude osiguravati uvjete za što bogatiji i bolji kulturni život Grada. To pokazuje i stalni rast izdvajanja za kulturu, u čemu se Dubrovnik teško može uspoređivati s drugim gradovima.


KULTURA DONOSI DODATNU VRIJEDNOST

Mnogi su Vam osporavali pročelničko mjesto jer ste po struci ekonomistica. Kako odgovarate kritičarima i kako ste izgradili most do 'kulturnjaka'?

Gradska uprava sa svojim upravnim tijelima ima izvršnu administrativnu funkciju. To znači da pročelnik upravnog tijela ima dužnost pratiti izvršenje financijskog plana i osigurati zakonit rad odjela u okviru svog djelokruga. Upravni odjel za kulturu i baštinu raspolaže gotovo četvrtinom ukupnog Proračuna Grada Dubrovnika i vrlo je bitno poznavati financijske procedure i zakonske propise, biti upoznat s proračunskim računovodstvom, kako bi se namjenski i transparentno raspolagalo sredstvima. Mislim da je to prednost koju imam, jer imam dugogodišnje iskustvo u tom području. S druge strane, svjesna sam koliko djelatnicima u kulturi ponekad brojevi, isplate, porezi i razni novi zakonski propisi zadaju glavobolje pa se u tom dijelu ja i svi djelatnici moga odjela trudimo pojednostavniti sve te teške administrativne procedure. Mislim da smo kao odjel jako otvoreni prema svim korisnicima koji rade kulturne programe i trebaju financijsku ili logističku potporu Grada, imamo izvrsnu suradnju sa svim ravnateljima naših ustanova u kulturi i drugim korisnicima u kulturi.

Cijeli razgvor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

25. travanj 2024 08:04