StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetO PROŠIRENJU

Župan na sastanku Europskog gospodarskog i socijalnog odbora o vanjskim odnosima EU

Piše dv
3. ožujka 2021. - 13:52

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na sastanku Stručne skupine za vanjske odnose Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Teme rasprava bile su Zapadni Balkan u kontekstu odnosa sa EU u vremenu pandemije COVID-19 te ekonomska i socijalna situacija kao i uloga lokalnih i regionalnih vlasti te civilnog društva u tim procesima.

Župan Dobroslavić predstavio je svoj rad na mišljenjima Europskog odbora regija o Proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana kao i izazovima za lokalnu demokraciju u tim zemljama. Također, naglasio je važnost i obostrani interes u poticanju proširenja od strane EU na zemlje zapadnog Balkana, osim u financijskom i gospodarskom dijelu i na sve druge moguće načine suradnje kroz prenošenje znanja i iskustava, naglasivši pritom da te zemlje prethodno trebaju ispuniti sve tražene uvjete u procesu pristupanja.

Župan Dobroslavić pozdravio je pokretanje Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta podrške ekonomskom oporavku i razvoju zemalja regije te naglasio važnost uključivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave u programiranje i praćenje provedbe mjera odnosno financiranih projekata. Ovoj videokonferenciji prisustvovali su članovi EU parlamenta, članovi EGSO-a, stručnjaci kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), savjetodavno je tijelo EU-a koje čine predstavnici organizacija radnika i poslodavaca te drugih interesnih skupina. EGSO dostavlja mišljenja o europskim pitanjima Europskoj komisiji, Vijeću EU-a i Europskom parlamentu te tako djeluje kao most između institucija EU-a, koje donose odluke i građana EU-a.

19. travanj 2024 21:36