StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnaši biseri u jadranu

Znate li koji je hrvatski otok dobio ime po jelenu, koji po svjetioniku, a koji po lječilištu? Saznajte po čemu su nazvani Korčula i Mljet

Piše dv
4. kolovoza 2022. - 16:49

S ponosom ističemo ljepotu hrvatskih otoka, ali malo se domaćih i stranih turista zapita o tome kako su oni dobili ime, prenosi Slobodna Dalmacija.

O tome postoje razne teorije, a ovo je najvjerojatnije porijeklo imena hrvatskih otoka.

image

Bol na Braču

Zvonimir Barišin/Cropix

Brač

Grčko ime otoka bilo je 'Elaphousa', očito izvedeno od elaphos 'jelen'. Na temelju toga se nagađalo da je izvorni naziv otoka možda izveden iz riječi za 'jelen'. Polibije i Plinije bilježe naziv otoka kao 'Brattia' koji se zatim razvio u Brač, piše Croatia Week.

Hvar

Otok su stari Grci nazivali "Pharos", što znači "svjetionik". Međutim, nije jasno dolazi li ime doista od grčke riječi za svjetionik. Kao dio rimske provincije Dalmacije, otok je bio poznat kao Pharia, a kasnije i Fara.

image

Hvar

Nikola Vilić/Cropix

Vis

Smatra se da je Issa na ilirskom značila "lječilište" jer su u rimsko doba ondje bile velike kupke.

Tada je pod vlašću Mletačke Republike bio poznat kao Lissa. To su onda Hrvati dalje modificirali u Vis. Issa je također nekadašnji naziv grčkog otoka Lezbosa.

image

Komiža na Visu

Shutterstock

Korčula

Korčula je adaptacija izvornog naziva otoka koji su mu dali Grci, a to je bilo 'Korkyra'. Budući da je grčki otok Krf također nosio ime Korkyra, dodana je Melaina (tamna, crna) pa je Korčula izvorno bila poznata kao 'Korkyra Melaina'.

image

Pomena na Mljetu

Božidar Vukičević/Cropix

Mljet

Stari Grci ponovno su utjecali na podrijetlo imena otoka prema izvornom nazivu 'Melita' ili 'med' koji je tijekom stoljeća evoluirao u slavensko ime Mljet.

image

Šimuni na Pagu

Vojko Bašić/Cropix

Pag

Postoje mnoge teorije o tome kako je otok Pag dobio ime, no najprihvaćenija je ona koja potječe od latinske riječi 'pagus' što znači 'granica iscrtana na tlu'. Sama riječ pagus korijen je riječi romanskih jezika za državu ili zemlju.

image

Rab

Damir Zurub/Cropix

Rab

Otok Rab se prvi put spominje oko 360. godine prije nove ere, a zatim ga spominju grčki i rimski geografi pod imenom 'Arba'. To ime pripadalo je Liburnima, dosad najstarijim poznatim stanovnicima otoka. Ilirsko-liburnska riječ Arb značila je 'taman, nejasan, zelen, šumovit'. Stoga naziv Arba treba shvatiti kao toponim koji znači 'Crni otok', zbog bogate borove šume koja je nekada rasla na otoku. U hrvatskom je jeziku postalo Rab, oblik koji vjerojatno seže još u 7. stoljeće, piše Croatia Week.

Sa spoznajom o podrijetlu imena nekih hrvatskih otoka uživanje u njihovim ljepotama i poviejsti moglo bi biti i više.

19. travanj 2024 08:33