StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMoskva na mukama

Žestoki ukrajinski smrtonosni napad na rusku vojarnu u Makijivki mogao bi na duže vrijeme odvratiti Ruse od planirane ofenzive. Evo zbog čega

Piše Anita Belak Krile/sd
5. siječnja 2023. - 13:32

Ukrajinski smrtonosni novogodišnji udar HIMARS-ima na rusku vojarnu u okupiranoj Makijivki, koji je izazvao najveći broj mrtvih u pojedinačnom napadu od početka rata, vjerojatno će imati sasvim opipljive posljedice na budućnost sukoba, donosi Slobodna Dalmacija.

Između ostaloga pokazalo se da zahvaljujući preciznom oružju koje su dobili sa Zapada Kijev i dalje uspijeva zaustaviti ruske snage da krenu naprijed. Udaraju ih još dok su u pozadini.

“To je nešto o čemu govorim mjesecima. Rusi nisu u stanju koncentrirati snage u blizini crte bojišnice, jer ako rasporede više ljudstva i opreme, to odmah bude uništeno visokopreciznim streljivom koje ispaljuju Ukrajinci – komentirao je Konrad Muzyka, direktor Rochan Consultinga, a prenosi britanski The Telegraph.

Takva situacija Rusiji jako otežava povratak ofenzivnim operacijama koje bi mogle prekinuti trenutni zastoj. I to bi mogao biti jedan od glavnih razloga zašto je general Valerij Zalužni, vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik, upozorio da bi sljedeći ruski napad mogao doći iz Bjelorusije, gdje Kijev ne može izvesti preventivne napade.

No, analitičari smatraju kako bi i ofenzivu iz Bjelorusije bilo teško izvesti budući teren na sjevernoj granici nije pogodan za napad i sada je dobro branjen. Rusija ima malo opcija i prilično je  nemoćna u zaustavljanju Himarsa koji degradiraju njihovu obranu na bojnom polju i pripreme za proljetnu ofenzivu.

image

Komemorativni skup za poginule Ruse u Samari 

Arden Arkman/Afp

Nakon napada na Makijivku, u Rusiji su više nego prije porasle kritike na račun vojnih zapovjednika. Državni mediji u Moskvi nisu ni pokušali zataškati vojnu katastrofu u Makijivki, što je zapravo priznanje koliko je ona prevelika i da nema tog plašta kojim je mogu skriti. Agencija Ria Novosti objavila je fotografije iz područja Samare, gdje su mnogi članovi obitelji poginulih vojnika polagali cvijeće na spomenike, palili svijeće i prikupljali donacije.  Putinova propagandistica Margarita Simonjan također je navela kako će Ministarstva obrane istražiti i kazniti one čiji je nemar doveo do katastrofe. Iako još nema znakova da se rusko javno mnijenje okrenulo protiv rata, potraga za žrtvenim jarcima znak je zabrinutosti u Kremlju.

Mnogi utjecajni ruski vojni blogeri su bijesni, i to više na svoje zapovjednike nego na Ukrajince koji su pobili njihove vojnike. Zgražaju se nad izjavama general-pukovnika Sergeja Sevjurkova koji je u srijedu kazao da su napad izazvali sami vojnici jer su ignorirali zapovijedi da ne koriste svoje mobilne telefone u dometu neprijateljske artiljerije pa su ih Ukrajinci locirali.

Vojnike je mogao locirati i ukrajinski izviđački dron, a ne bi bio prvi put da su ukrajinski partizani koji djeluju u ilegali na okupiranim područjima i danonoćno prate ruske trupe dojavili Kijevu gdje su se koncentrirali ruske vojnici. Rusi se nisu trudili da im otežaju špijuniranje, budući su i oko zgrade strukovne škole gdje je bilo smješteno oko 600 vojnika, parkirali niz vojnih vozila. A da napad bude ubojitiji u zgradi je bilo i puno naoružanja i eksploziva.      

"General Sevrjukov nije rekao ništa o tome zašto je na jednom mjestu, u dometu takvog preciznog oružja  bila smještena velika vojna formacija – primijetio je Aleksandar Kots, dopisnik Komsomolske pravda.

Taj će bijes vjerojatno potaknuti napetosti unutar ruske elite, posebice sve otvorenije rivalstvo između običnih generala i novopečenih gospodara rata poput Jevgenija Prigožina, šefa Wagnerove skupine plaćenika, i Ramzana Kadirova, čečenskog vođe.

Sam Vladimir Putin je, naravno i dalje iznad svake kritike. On još nije komentirao katastrofu, ali bi ju mogao iskoristiti da pokrene novi val mobilizacije i osveti poginule jer to tobože od njega traže očajne vojne udovice.

 

19. travanj 2024 15:51