StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNadmašen i pretrčan

Žestoke kritike engleskih medija na račun Gvardiola: ‘Kraj Messija je izgledao kao stari ratni konj koji ide u posljednju bitku‘

Piše Robert Krnjić/SN
14. prosinca 2022. - 07:42

Portali gotovo svih relevantnih svjetskih medija veliki dio svog prostora posvetili su ishodu polufinalnog okršaja između Argentine i Hrvatske na Lusail stadionu.

BBC u svom izvještaju piše kako je Hrvatska "poništena" zahvaljujući briljantnosti Lionela Messija i Juliana Alvareza, te dodaje kako je argentinski kapetan "hipnotizirao odličnog hrvatskog braniča Joška Gvardiola" kod asistencije za treći pogodak Scalonijeve momčadi - pišu Sportske novosti.

Unatatoč visokom porazu, BBC također navodi kako je hrvatska reprezentacija imala "izvanredan turnir jer je kao zemlja sa samo četiri milijuna stanovnika, nakon finala na SP-u u Rusiji 2018., došla među posljednjih četiri u Kataru.

"Ako Argentina ima Messija, onda Hrvatska ima svog majstora nogometa u Luki Modriću", smatraju Britanci i dodaju kako "Zlatko Dalić i njegovi igrači mogu biti ponosni".

Daily Mail također je istaknuo Messijevu asistenciju za treći argentinski pogodak, odnosno moć koju je demonstrirao u odnosu na 20-godišnjeg hrvatskog stopera.

"Gvardiol je nadmašen i pretrčan. Ne jednom, ne dvaput, nego tri puta u Messijevom očaravajućem trku po desnoj strani. Gvardiol je mlad, 15 godina mlađi od Messija, ali u tom se trenutku razlika u godina činila obrnutom. Izgledalo je kao da je Messi mlađi sportaš, prepun samopouzdanja, arogancije i živosti, a kao da je Gvardiol stari ratni konj, posljednji put vođen u bitku, nesposoban držati korak s bržim i hitrijim suparnikom", iznosi svoju usporedbu Daily Mail pa nastavlja:

image
Tom Dubravec/Cropix

"Kad je akcija završila, a lopta bila u golu, Gvardiol je nastavio trčkarati prema svojem petercu, bespomoćno rezigniran u svakom koraku. Gotovo da se moglo čuti kako sam sebi govori: što sam trebao napraviti? Vidjeli ste ga. Što sam uopće mogao učiniti?"

Španjolska Marca se, s druge strane, naklonila hrvatskom kapetanu.

"Kad je potvrđena njegova zamjena, stadion Lusail je zapao u burne ovacije za jednog od najboljih igrača u povijesti nogometa. Ovo SP Luke Modrića bilo je za pamćenje, u dobi od 37 godina uspio je odvesti svoju momčad do drugog uzastopnog polufinala", piše Marca, dok je madridski AS zaključio: "Hrvatska, vječni borac, podigla je bijelu zastavu. S Marsovcem po imenu Messi nije mogao čak ni Modrić".

Talijanska La Gazzeta dello Sport istaknula je kako je Hrvatskoj presudio "Messijev genij i Alvarezov osjećaj za gol", dodavši kako se Dalićeva momčad "raspala pokazujući već poznate napadačke limite, ali i obrambenu nesigurnost".

20. travanj 2024 04:48