StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPORBA ZA POLITICO

Zelenski se od komičara pretvorio u karizmatičnog heroja nacije i Zapada, no njegove prijeratne mane nisu nestale...

Piše S.Pg./sd
2. ožujka 2023. - 18:13
Zabavljač koji je postao predsjednik kojemu je s vremenom padao rejting da bi onda postao ratni vođa nacijeStr/Afp

U tjednima koji su prethodili ruskoj invaziji, visoki ukrajinski oporbeni političari i bivši ministri molili su predsjednika Volodimira Zelenskog da se sastane s njima, što on nije uradio ni gotovo dvije godine nakon svoje uvjerljive pobjede na izborima - piše Politico.

Mjesecima su ga pozivali da poveća financiranje Oružanih snaga Ukrajine, tražeći da se pozove rezerviste dok su pristizala američka upozorenja o invaziji koju je Zelenski još uvijek smatrao malo vjerojatnom.

Frustrirani njegovim ignoriranjem, inzistirali su na intenzivnom planiranju za slučaj rata, uključujući civilnu obranu, kako bi ljudi znali što učiniti kad oružje zagrmi. "Ukrajina je zaglavila s liderom nacije koji ne razmišlja strateški", rekla je za Politico Lesia Vasilenko, parlamentarna zastupnica iz liberalne i proeuropske stranke Holos, pet dana prije invazije. “Mislim da je to ono za što će ga kasnije kriviti. Ne radi se o tome da mora sve znati. Radi se o odbijanju da u svojoj pratnji ima stručnjake koji znaju koja pitanja postaviti i savjetnike koji vam smiju proturječiti i izazivati vas, a možda ćemo platiti cijenu za to”, ljutila se.

image

Volodimir Zelenski

Daniel Leal/Afp

Naravno, tadašnji pogrešni potezi Zelenskog - kako ih vide Vasilenko i mnogi drugi oporbeni zastupnici - u međuvremenu su oprošteni, ali nisu zaboravljeni. A ti pogrešni koraci temelj su njihovih briga i za poslijeratnu Ukrajinu. Oni u tome vide zabrinjavajući obrazac ponašanja koji će se ponovno aktivirati kada oružje utihne, tvrdeći da predsjednikova snaga ratnog vođe lavljeg srca nije prikladna za vrijeme mira, donosi Slobodna Dalmacija.

Po njima, rat neće umanjiti poslovično nestrpljenje Zelenskog suočenog sa složenošću upravljanja ili institucijama koje ne reagiraju ili se ne uklapaju u njegove planove onoliko brzo koliko bi on želio. Preferira široku sliku, zanemaruje detalje i voli se oslanjati na uži krug prijatelja od povjerenja.

Komičara koji je postao predsjednik u strahovito ozbiljnim vremenima sada se u domovini hvali - čak i obožava - kao heroja, zbog njegove mobilizatorske ratne retorike i vještine osvajanja srca publike od Washingtona do Londona, od Bruxellesa do Varšave, no Zelenski je bio posrnuo kao predsjednik prije ruske invazije - podsjeća Politico.

Rijetki su mu tada davali velike šanse da bude ponovno izabran 2024. jer je njegov rejting u anketama padao, pao je na 31 posto do kraja 2021. Obećavao je mnogo - vjerojatno previše - ali do tog trenutka postigao je malo.

image

Zelenski po dolasku na sastanak u Europskom parlamentu 9 vejače 2023.

Kenzo Tribouillard/Afp

"Ukrajina ima dva glavna problema: rat u Donbasu i strah od investitora koji bi ulagali u zemlju", rekao je Zelenski nedugo nakon pobjede na izborima. Ali, njegovi antikorupcijski napori su usporili i zapeli, dok svoje obećanje da će riješiti problem Donbasa nije uspio izvršiti.

Dok je pokušavao postići mirovni sporazum s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji ga nije "doživljavao", neki su kritizirali Zelenskog da se previše uzda u svoju moć uvjeravanja i karizmu. “Mislio je da će mir biti lako uspostaviti jer je sve što trebate učiniti je pogledati Putina u oči i iskreno razgovarati s njim”, rekao je zastupnik Mikola Knjazicki. “Postao je predsjednik bez ikakvog političkog iskustva, niti iskustva u upravljanju državnim strukturama. Mislio je da je vođenje države zapravo prilično jednostavno. Vi donosite odluke i one se moraju provesti”, rekao je Knjazicki. A kada bi stvari krenule po zlu, njegova je reakcija uvijek bila da su krivi prethodnici, koje treba zatvoriti, kaže ovaj.

Ipak, transformacija Zelenskog iz razočaravajućeg mirnodopskog vođe u,  riječima francuskog javnog intelektualca Bernarda-Henrija Lévyja, "novog, mladog i veličanstvenog utemeljitelja" slobodnog svijeta, bila je zapanjujuća. Čak mu i njegovi domaći kritičari skidaju kapu kao izvrsnom komunikatoru. Njegova svakodnevna obraćanja Ukrajincima očvrsnula su ih, dala im smjernice i podigla moral, čak i kada bi, razumljivo, bili i posustali. I oni priznaju da je vjerojatno spasio zemlju odbivši ponudu američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za "vožnju" iz Kijeva.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Dimitar Dilkoff/Afp

"Postao je uvjerljiv vođa", rekao je Adrian Karatnicki, viši suradnik u Atlantic Councilu i autor nadolazeće knjige "Bojište Ukrajina: Od nezavisnosti do ruskog rata". Prema njemu, snaga Zelenskog kao komunikatora odgovara ovom vremenu. “On je dobar u kanaliziranju javnog mnijenja, ali sada je još učinkovitiji jer je zemlja mnogo ujedinjenija i sigurnija u pogledu svog identiteta, interesa i ciljeva. On je još uvijek isti tip kakav je bio - glumac i izvođač - ali to ga čini idealnim ratnim vođom jer je u stanju utjeloviti javni impuls", dodao je.

Ali kada je "normalna" politika u igri, a javnost nije ovako ujedinjena, Zelenski je nedosljedan vođa koji mijenja scenarij i preoblikuje priču kako bi ugodio hirovima javnog mnijenja. “Kada je javna svrha jasna, on ima veliku snagu, a u ratnim uvjetima iza sebe ima apsolutnu moć države. Ali kada se kočija ponovno pretvori u bundevu, morat će se nositi sa sasvim drugačijim okruženjem", zaključio je Karatnicki.

A ono zapravo nije nestalo. Politička kritika unutar ukrajinskih redova raste, iako je međunarodni mediji gotovo i ne primjećuju i dalje zaneseni karizmatičnom privlačnošću Zelenskog i opčinjeni jednostavnom pričom o Davidu protiv Golijata.

image

Zelenski s ukrajinskim vojnicima

Handout/Afp

U međuvremenu, u ukrajinskom parlamentu raste frustracija oporbenih zastupnika koji se žale da je vlada bila nesklona komunikaciji još prije rata, a sada je gotovo u potpunosti izbjegava. Zelenski se samo jednom sastao s najvišim oporbenim čelnicima otkako je Rusija izvršila invaziju, i to prije gotovo godinu dana.

"Napušten je običaj da ministri polažu račune parlamentu", rekla je   oporbena zastupnica Ivanna Klympush-Tsintsadze iz stranke Europska solidarnost, potpredsjednica prethodne vlade predsjednika Petra Porošenka. “Ratno vrijeme zahtijeva brzo donošenje neodgodivih odluka i skraćene procedure. I to je donekle razumljivo", rekla je. “Ali, vidimo da su odluke sve više centralizirane i koncentrirane u sve manje ruku, a to utječe na ravnotežu političkih snaga i šteti upravljačkom sustavu koji pokušavamo razviti i jačanju naših demokratskih institucija u skladu s kriterijima koje je postavila EU.”

Klympush-Tsintsadze je zabrinuta da je nedavni val antikorupcijskih uhićenja bilo tek "dimna zavjesa" uoči sastanka EU-Ukrajina u veljači i da bi ga se moglo iskoristiti kao priliku za još veću centralizaciju vlasti.

"Ako netko misli da je centralizacija vlasti odgovor na naše izazove, taj nije u pravu", dodala je. “Važno je vrlo pažljivo pratiti kako se razvijaju antikorupcijski slučajevi, hoće li biti transparentnih istraga i hoće li se pomno poštovati vladavina prava.”

image
Handout/Afp

Prema Knjazickom, ne bi trebalo izgubiti iz vida činjenicu da je Zelenski populist koji dijeli sve mane političara usmjerenih na osobnost. Međutim,  oporbenog zastupnika ipak raduje kako je ukrajinsko civilno društvo procvjetalo tijekom rata, a lokalna samouprava ojačala zahvaljujući ratnom volontiranju i međusobnoj pomoći i kako su se u ovim okolnostima ponašale neke državne tvrtke, posebice željeznice i energetski sektor. Upravo će to - zajedno sa snažnim osjećajem nacionalne pripadnosti iskovanim u ratu - činiti temelj snažne poslijeratne Ukrajine, rekao je za Politico.

18. travanj 2024 23:45