StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoslao poruku Putinu

Zelenski se obratio javnosti, otkrio koji mu je bio najteži trenutak dosad: ‘To što sam vidio... Bilo je strašno‘

Piše dv
24. veljače 2023. - 19:33

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je u petak u kasnim popodnevnim satima konferenciju za medije na kojoj je ustvrdio da želi da se Južna Amerika, Afrika, Kina i Indija pridruže ukrajinskom planu za mir, donosi Slobodna Dalmacija.

Zelenski je rekao da su neki dijelovi kineske izjave o prekidu vatre u Ukrajini razumljivi, ali da neki nisu te da su neki neprihvatljivi. Ukrajinski je predsjednik rekao da Peking "poštuje" teritorijalni integritet Ukrajine te da je dobro da je Kina počela pričati o Ukrajini.

Zelenski je rekao da mu je oslobađanje Buče bio najteži trenutak rata. "To što sam vidio... Bilo je strašno... To što smo vidjeli... Vrag nije negdje ispod nas, on je među nama", rekao je ukrajinski predsjednik.

image
Genya Savilov/Afp

Kada je upitan o mogućim pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Zelenski je rekao sljedeće: "Poštujte naše pravo da živimo na svojoj zemlji, napustite naš teritorij, prestanite nas bombardirati, prestanite ubijati civile, prestanite s bombardiranjem".

Zelenski se potom ponovno dotakao kineskog prijedloga za prekid vatre. Ukrajinski je predsjednik rekao da samo zemlja na čijem se teritoriju vodi rat može inicirati mirovne pregovore. "Ako postoje zamisli koje su na jedan način ili drugi usklađene s međunarodnim pravom i teritorijalnim integritetom, mislim da je ispravno misliti da tada treba razgovarati s Kinom, zašto ne?", rekao je Zelenski.

Ukrajinski je predsjednik zamolio Peking da Moskvi ne šalje oružje. Dodao je da je obećavajuće to da saveznike Rusije želi postići mirnu soluciju. "Naš je zadatak okupiti sve i izolirati jednoga", rekao je Zelenski.

Kada je upitan treba li Australija ponovno otvoriti svoju ambasadu u Kijevu, Zelenski je rekao da bi se želio rukovati s australskim ambasadorom. "Molim vas, vratite se. Ali na (oklopnom vozilu) Bushmeister. Treba nam još jedno", kratko se našalio Zelenski.

image
Genya Savilov/Afp

Ukrajinski je predsjednik rekao da ga je razočaralo to što su neki ukrajinski dužnosnici napustili zemlju kada ju je Rusija napala te da su trebali ostati boriti se protiv agresora.

Zelenski je rekao da će prihvatiti mirovne pregovore pod pokroviteljstvom Turske ako na njih dođe Vladimir Putin. Ukrajinski je predsjednik rekao da njegov turski kolega Recep Tayyip Erdoğan "zna njegove stavove". "Raspravljali smo o tome prije rata. Rekao sam mu da Putina dovede za stol za pregovore. ‘Možemo li to napraviti? Moramo izbjeći otvoreni sukob‘. Međutim, Erdoğan to nije uspio napraviti. Ne samo on - on je moćan - međutim on nije uspio. A sada misli da je? Sada mi ne možemo", rekao je Zelenski.

Ukrajinski je predsjednik odbacio i tvrdnje Rusa da je Kijev "bacio oko" na Pridnjestrovlje.

Zelenski je upitan i misli li da će Putin pokušati napasti još koju zemlju. "Nažalost, da. Mislim da je to moguće i da bi se to moglo dogoditi", rekao je ukrajinski predsjednik te upozorio: "Rusija će napasti NATO, ako Amerika napusti Ukrajinu".

Zelenski je rekao da se planira susresti s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom te da bi to bilo korisno za obje zemlje i globalnu sigurnost. "Koliko ja znam, Kina poštuje povijesni integritet", rekao je ukrajinski predsjednik. "Kina mora dati sve od sebe da se Rusija povuče s našeg teritorija jer to znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", dodao je Zelenski.

Konferencija za medije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog počela je minutom šutnje. Kako se ista prenosila i u Ujedinjenim narodima, stalni predstavnik Rusije prije UN-u Vasilij Nebenzja pokušao je istu prekinuti tako što je tražio da se govori i o navodnim zločinima na Rusima koje su počinili Ukrajinci. Čim je Zelenski zatražio minutu šutnje, Nebenzja je počeo lupkati u svoj mikrofon kako bi je prekinuo.

19. travanj 2024 04:25