StoryEditor
Hrvatska i svijetNEZADOVOLJSTVO SVE VEĆE

Zbog smrti 20-godišnje djevojke nakon cijepljenja Johnson&Johnson cjepivom slovenska oporba traži ostavku vlade

Piše hina
18. listopada 2021. - 21:35

Slovenska opozicija je u ponedjeljak zatražila ostavku vlade zbog odluke o cjepivu Johnson&Johnsona, nakon što je 20-godišnjakinja nedavno umrla pošto je primila to cjepivo.

Djevojka je dva tjedna nakon imunizacije umrla od ugrušaka koje su rijetka pojava Johnson&Johnsona. 

Za razliku od drugih država EU-a koje su to cjepivo povukli ili ga preporučili samo za starije, ono se ljetos u Sloveniji koristilo bez ograničenja.  Cjepivo, koje se daje u jednoj dozi, bilo je osobito popularno među mladima.

"Ministar Janez Poklukar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke", rekao je novinarima zastupnik Socijalnih demokrata Dejan Židan.

Pozivajući se na dokumente vlade, list "Dnevnik" je u petak objavio da su odluku bez konzultiranja epidemiologa i infektologa donijeli suradnici ministra zdravstva.

Nakon smrti djevojke, korištenje Johnson&Johnsona je obustavljeno i vlada je odlučila da će se svi ljudi ubuduće cijepiti sigurnijim cjepivima Pfizerr-BioNTecha i Moderne, osim onih koji na vlastitu odgovornost žele Johnson&Johnson.

"To je bio još jedan u nizu poteza ove vlade u kojima su pregažena pravila struke i javnosti", rekao je Marjan Šarec, bivši premijer i jedan od vođa lijeve oporbe.

Bivša premijerka Alenka Bratušek smatra da sve vezano na kontrolu i vođenje epidemije ide naopako, pa da zato ne treba odstupiti samo Poklukar, nego cijela vlada Janeza Janše.

item - id = 1136075
related id = 0 -> 1146257
related id = 1 -> 1146133
27. studeni 2021 21:41