StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUSIJA I BJELORUSIJA IZBAČENE S PARAOLIMPIJSKIH IGARA

Zbog pritiska drugih natjecatelja Međunarodni paraolimpijski odbor promijenio prvotnu odluku

Piše dv
3. ožujka 2022. - 11:38
Andrew Parsons, president of the International Paralympic Committee (IPC), prepares to answer a question at a press conference in Beijing on March 2, 2022. (Photo by WANG Zhao/AFP)Wang Zhao

Rusija i Bjelorusija ipak su izbačene sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu, objavio je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC).

Manje od 24 sata nakon što je vodstvo IPC-a donijelo odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati na zimskim POI u Pekingu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, krovna organizacija sporta osoba s invaliditetom je promijenila odluku.

Nakon posebno sazvanog sastanka, Upravni odbor Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) odlučio je odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije za nastup u Pekingu, što znači da njihovi para sportaši neće moći sudjelovati na Igrama koje će se održati od 4. do 13. ožujka, prenosi Slobodna.

Prvotna odluka IPC-a izazvala je brojne kritike, a više nacionalnih paraolimpijskih odbora je zaprijetilo da se neće natjecati. Eskalirala je i situacija u paraolimpijskim selima zbog čega je sigurnosti sportaša postalo ugrožena.

“Imajući to na umu, te kako bismo očuvali integritet ovih Igara i sigurnost svih sudionika, odlučili smo odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije. Za para sportaše iz tih zemalja, jako nam je žao što ste pogođeni odlukama koje su vaše vlade donijele prošlog tjedna kršeći olimpijsko primirje. Vi ste žrtve postupaka svojih vlada," istaknuo je Brazilac.

"Nadam se i molim se da se možemo vratiti u situaciju kada je govor i fokus u potpunosti na strani sporta kako bi transformirao živote osoba s invaliditetom i najbolje od čovječanstva," zaključio je Parsons.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više okok 600 paraolimpijaca iz 49 zemlja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking će ovom prilikom postati prvi grad na svijetu koji će biti domaćin Ljetnih (2008) i Zimskih (2022) olimpijskih i paraolimpijskih igara.

19. travanj 2024 10:13