StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKOLIKO KREĆETE NA PUT |

ZABIJELILE SE ULICE: U Lici pada snijeg, do kraja dana bit će ga i u nizinama, HAK poziva na oprez na cestama

Piše hina
8. siječnja 2021. - 08:56

Prevladavat će oblačno, mjestimice s kišom, u gorju snijegom kojeg će do kraja dana ponegdje biti i u nizinama, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.

Poslijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana očekuje se smanjenje naoblake. Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu bura, podno Velebita jaka, te sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 0 i 5, na Jadranu od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

U Lici već povremeno pada snijeg, kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, ponegdje ima i magle, a mogući su odroni te poledica, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Otežano se vozi pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima.

Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su: DC37 kroz Glinu (obilazak je ulicama grada Gline); ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je ŽC3274 Palanjek-Mahovo); ŽC3195 Mala Solina-Stankovac (obilazak je ŽC3196 i ŽC3275 kroz mjesta Glinska Poljana i Stankovci); ŽC3156 Žažina-Mala Gorica; ŽC3232 Majske Poljane-Glina na mostu preko rijeke Maje; ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Oborovo. Obilazak je preko Sesvetskog Kraljevca i Otoka Svibovskog;

ŽC5146 Kosinjski most-Lipovo Polje; LC33134 u mjestu Rausovac. Obilazak: LC33127 Selište Kostajničko-Hrvatska Kostajnica i obratno;

LC33086 Donje Selište-Skela; LC67207 Vrgorac-Orah, LC67209 Veliki Prolog-Draževitić.

Vozi se otežano (oštećenja uzrokovana potresom i odroni): na mostu Brest kod Petrinje (uz ograničenje brzine od 30 km/h) ili obilazno: Žažina-Sisak-Mošćenica-Petrinja i obrnuto; na državnoj cesti DC3 u mjestu Dubravci. 

Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) na pojedinim cestama u Lici.

Mjere na granicama

Od 2. siječnja 2021. za ulazak u Sloveniju sa PCR negativnim testom, koji je bio napravljen u EU i nije stariji od 48 sati ili uz 12 iznimki (tranzit) – može se ući na sve granične prijelaze. Ako se nema PCR test, tada se može uči isključivo preko prijelaza koji rade brze testove: Trnovec/Središče ob Dravi, Macelj/Gruškovje, Bregana/Obrežje, Jurovski Brod/Metlika i Rupa/Jelšane. U slučaju pozitivnog testa određuje se desetodnevna izolacija. 

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. siječnja 2021.

Putnici koji dolaze iz "zelenih područja EU" ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na Covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga. 

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.

U pomorskom prometu nema poteškoća. 

Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć na potresom pogođena područja oslobođena su plaćanja putnih karata.

19. travanj 2024 14:59