StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkeš je kralj

Za najluđu noć u godini dobro kešom obložite novčanike! Banke upozoravaju: ‘Bankomati i kartice nam neće raditi, ponesite i sitnije apoene‘

Piše PSD
22. studenog 2022. - 10:22

Još je nešto više od mjesec dana do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Proces prelaska na euro dosta je složen, prije svega za banke koje moraju prilagoditi svoje IT sustave novoj valuti, što uključuje rad bankomata koji od 1. siječnja moraju isplaćivati isključivo eure, potom digitalnih kanala plaćanja, online bankarstva, kartičnog plaćanja itd., sve s ciljem da se klijentima, građanima, omogući nesmetano plaćanje i raspolaganje novcem.

No, već je sada jasno da je na prijelazu iz Stare u Novu godinu, dakle u trenutku same konverzije, uputno kod sebe imati nešto gotovog novca, jer se očekuju stanoviti zastoji u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva, piše Novi list.

image

Jedan kratak period neće raditi bankomati

Damir Krajač/Cropix

Duljina prekida razlikovat će se od banke do banke, a neke su banke klijentima već savjetovale otprilike upravo to – da na doček nove 2023. ponesu gotovinu. Bankomati koji budu radili, iza ponoći s 31. prosinca na 1. siječnja isplaćivat će samo eure.

Građani do ponoći, odnosno do kraja ove godine, smiju plaćati isključivo kunama jer je sve do tada kuna službena valuta i sredstvo plaćanja, a kada stupimo u Novu 2023. moći će se naravno plaćati eurima, ali još uvijek i kunama, sve do 15. siječnja, od kada će se moći plaćati samo eurima. No, od 1. siječnja sva će prodajna mjesta morati uzvraćati eure.

Trebalo bi dakle u pričuvi imati nešto gotovine, a bilo bi dobro da bude i u sitnijim apoenima. Moguće je recimo da vam negdje neće imati eure za uzvratiti, pa je bolje niti se ne izlagati tom riziku. U bankama kažu da će taj period unutar kojeg kartice neće raditi vjerojatno biti kratak, no ipak se treba pripremiti, piše Novi list.

30. ožujak 2023 21:36