StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: ‘Dječak će biti smješten na Psihijatriju - predlažem spuštanje granice za kaznenu odgovornost na 12 godina‘

Piše DV
3. svibnja 2023. - 18:53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Predsjedništva Srbije nakon stravičnog masakra na Vračaru. Kako je rekao, dječak koji je osumnjičen za pucnjavu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" bit će smješten na psihijatrijsku kliniku, otac kao vlasnik oružja je uhićen, a privedena je i majka, donosi Slobodna Dalmacija.

“Danas je jedan od najtežih dana u modernoj povijesti naše zemlje. Izražavam sućut obiteljima, roditeljima, braći, sestrama, djedovima i bakama ubijene djece, kao i djeci i obitelji ubijenog zaštitara”, rekao je Vučić na početku obraćanja i dodao:

“Moramo sagledati uzroke, sagledati odgovornost svakoga od nas i tražiti rješenje da se ovako nešto, koliko god bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi, ali živimo u takvom svijetu da je moguće." Nisam žurio, nitko nije žurio s izjavama, htjeli smo sagledati gdje je sve sustav pogriješio, gdje je sve odgovornost svakog od nas jer djecu ne možemo vratiti roditeljima”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da će dječak (K.K.) biti smješten u poseban dio Klinike za neuropsihijatriju, te da će biti procijenjena svačija odgovornost.

“Njegov otac je uhićen kao vlasnik oružja, koje je očito nepropisno držao i skladištio, iako je za to imao sve potrebne dozvole. Privedena je i majka”, rekao je Vučić i dodao da je “dužan govoriti o pravim uzrocima i odgovornosti za brojne priče i neistine koje se šire društvenim mrežama”.

Vučić je rekao da je dječak iskazom pokazao da je sve planirao.

“Objasnio je to na čudan način, koji ne možete objasniti nikome tko je izgubio svoju djecu. Neki pričaju o vršnjačkom nasilju i da je ranije prijetio bombom. Molim vas, ljudi, nemojte izmišljati da je prijetio bombama. Sjetio se baciti Molotovljeve koktele kako bi spriječio druge da uđu dok ne završi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se i zato je odustao od molotovljevog koktela”, rekao je.

Vučić je naveo da je učenik koji je pucao "tražio od roditelja i u školi da ga prebace u drugi razred".

”Bio je najbolji učenik i svi su ga izbjegavali. Tražio je premještaj tamo gdje je imao tri prijatelja. O roditeljima nije imao što za reći, osim da su od njega tražili samo bolje rezultate. A nešto slabije rezultate imao je samo kad je bio zaljubljen. Nije se snašao ni u novom razredu i odlučio se na monstruozan čin”, rekao je i dodao da je učenik “tri puta bio s ocem u streljani”.

“Pronađeno je 57 čahura i šest metaka. Četiri okvira s po 18 metaka”, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je napadačev otac počasni član jedne streljane.

Predložio je uvođenje moratorija na držanje i nošenje oružja u naredne dvije godine, osim lovačkog oružja. Zatim, kontrolirati rad svih streljana, revidirati sve izdane dozvole, te kontrolirati način na koji osobe drže oružje.

"Moj prijedlog je da se granica kaznene odgovornosti spusti sa 14 na 12 godina", rekao je Vučić i dodao da postoji mogućnost da je K. K. znao da ne može kazneno-pravno odgovarati.

24. travanj 2024 03:50